نقش بازار بین بانکی و تغییرات نرخ بهره  مدیریت نقدینگی و سیاست‌های پولی در سال جاری چطور بود؟

نرخ بهره بین بانکی در ابتدای سال جاری ۲۳.۹۶ درصد بود. پس از نوسانات جزئی در فروردین ماه، این نرخ در هفته سوم فروردین ثابت ماند. در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت، شاهد افزایش جزئی بودیم، اما از آن پس روند کاهشی آغاز شد. در پایان هفته چهارم تیرماه، این نرخ با کاهشی ۰.۲۶ درصدی به ۲۳.۶۴ درصد رسید.

به گزارش خبرگزاری آنا، نرخ بهره بین بانکی سال را از محدوده ۲۳.۶ درصد شروع کرد و در پایان سال به محدوده ۲۳.۹ درصد رسید.به طور کلی در نیمه اول سال ۱۴۰۳، افزایش تقاضای نقدینگی در بانک‌ها وجود داشته است.اما در سال ۱۴۰۴میانگین وزنی نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به آخرین روز اسفند ۱۴۰۳، ۲۳.۹۵ درصد بوده است.

نرخ بهره بین بانکی پس از حدود یک سال، مجدداً به کانال ۲۳.۶ درصد بازگشته و در حال حاضر پایین‌ترین سطح خود را از ابتدای سال ۱۴۰۴ تاکنون تجربه می‌کند. این کاهش قابل توجه، که در پایان هفته چهارم تیرماه رخ داده، نشان‌دهنده تحولاتی در بازار پول کشور است.

روند کاهشی نرخ بهره

بر اساس گزارش‌ها، نرخ بهره بین بانکی در ابتدای سال جاری ۲۳.۹۶ درصد بود. پس از نوسانات جزئی در فروردین ماه، این نرخ در هفته سوم فروردین ثابت ماند. در اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت، شاهد افزایش جزئی بودیم، اما از آن پس روند کاهشی آغاز شد. در پایان هفته چهارم تیرماه، این نرخ با کاهشی ۰.۲۶ درصدی به ۲۳.۶۴ درصد رسید.

سابقه نرخ بهره بین بانکی 

این نرخ پیش از این در تابستان سال گذشته در همین حدود ۲۳.۶ درصد تثبیت شده بود. در سال ۱۴۰۳، نرخ بهره بین بانکی عمدتاً در کانال ۲۳ درصد نوسان داشته و حتی در دی و بهمن ماه ۱۴۰۳ به ۲۳.۹۸ درصد نزدیک شده بود، اما هیچ‌گاه از مرز ۲۴ درصد عبور نکرد. در سال ۱۴۰۲ نیز این نرخ عمدتاً در حدود ۲۳ درصد حفظ شده بود. با این حال، سال ۱۴۰۱ شاهد بیشترین تغییرات در نرخ بهره بین بانکی با دامنه‌های ۲۰.۳ تا ۲۳.۱ درصد بودیم.

بازار بین بانکی و نقش آن 

بازار بین بانکی بستری است که بانک‌ها و مؤسسات اعتباری از طریق آن با یکدیگر مبادلات مالی انجام می‌دهند و بانک مرکزی از این بازار برای اجرای سیاست‌های پولی خود استفاده می‌کند. اهداف این بازار شامل کاهش اضافه برداشت بانک‌ها، مدیریت نقدینگی، کنترل تورم و هدایت رشد اقتصادی است.

کاربرد‌ها و نحوه تعیین نرخ 

این بازار دو کاربرد اصلی دارد: ۱) اجرای سیاست‌های پولی توسط بانک مرکزی و ۲) تأمین مالی بانک‌ها و مؤسسات اعتباری. بانک مرکزی با نظارت بر این بازار و تغییر نرخ سود، اهداف خود را محقق می‌سازد. نرخ بهره بین بانکی که به صورت هفتگی اعلام می‌شود، میانگین موزون معاملات روزانه در این بازار است.

بازار بین بانکی در ایران از تیرماه ۱۳۸۷ رسماً آغاز به کار کرده و بانک مرکزی مسئولیت کامل نظارت و تعیین نرخ سود در آن را بر عهده دارد. نرخ‌های سود سقف و کف نیز به صورت ثابت اعلام می‌شوند: حداقل نرخ توافق بازخرید ۲۳ درصد، نرخ اعتبارگیری قاعده‌مند ۲۴ درصد و نرخ سپرده‌گذاری قاعده‌مند ۱۷ درصد.

اهمیت بررسی دلایل و پیامد‌های نرخ بهره

 تغییرات نرخ بهره در سال‌های اخیر و اهمیت بررسی دلایل و پیامد‌های آن نشان می‌دهد که چگونه بانک مرکزی با افزایش نرخ بهره، تلاش می‌کند تا از میزان نقدینگی در جامعه بکاهد و تورم را کنترل کند به طور مثال،تشویق به پس‌انداز است به طوری که افزایش نرخ بهره می‌تواند افراد را ترغیب کند تا پول خود را در بانک‌ها سپرده‌گذاری کنند و از مصرف آن خودداری کنند.از سوی دیگر تأثیر این موضوع بر کاهش تقاضا و کنترل قیمت‌هاست درباره این موضوع باید گفت که نرخ بهره می‌تواند هزینه تأمین مالی برای شرکت‌ها را افزایش دهد و در نتیجه، سرمایه‌گذاری را کاهش دهد.

همچنین افزایش نرخ بهره می‌تواند باعث جذب سرمایه‌های خارجی شود و ارزش پول ملی را افزایش دهد.البته بانک مرکزی به عنوان نهاد مسئول تعیین نرخ بهره، چه اهدافی را دنبال می‌کند و از چه ابزار‌هایی برای رسیدن به این اهداف استفاده می‌کند.

source

توسط chaarcharkh.ir