به گزارش تجارت‌نیوز، اغلب کارشناسان جانمایی نامناسب واحدهای مسکونی را جزو معایب پروژه مسکن مهر معرفی می‌کنند اما برخی مسئولان و کارشناسان نیز معتقد هستند این طرح توانست با قیمت‌های بسیار ناچیزی تعداد زیادی از متقاضیان مسکن را صاحب مسکن کند.

مهدی عسگری، رئیس کمیته احیاء و بهره‌برداری عادلانه اراضی در مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به این سوال که معایب و مزایای مسکن مهر بعد از گذشت سال‌ها از این پروژه چیست؟ می‌گوید: مسکن مهر نقاط مثبت و منفی مختلفی را به دنبال داشته است. اما به طور کامل نمی‌توانیم بگوییم که این تجربه موفق بوده یا شکست خورده است.

ما مسکن نساخته‌ایم بلکه خوابگاه احداث کردیم

وی با اشاره به اینکه ما مسکن نساخته بلکه خوابگاه احداث کردیم اظهار داشت: مسکن در ادبیات و فرهنگ ما یک ترکیبی از سکونت، اشتغال، تفریح و تامین نیازهای اساسی مردم است. عمده‌ای از واحدهای مسکن مهر که در شهر ساخته شده و آن‌هایی که روستایی و خود مالکی بوده به صورت متمرکز یا انبوه‌سازی تولید شده، این‌ها به شکلی مسکن نیستند. در اصل خوابگاه هستند و خیلی از نیازهای اساسی در آنجا تامین نمی‌شود. حتی در پردیس و ماهدشت نانوایی، کلانتری و درمانگاه پیش‌بینی نشده است.

عسگری ادامه داد: ما در یک جغرافیایی محدود، خواستار ایجاد سکونت و جمعیتی انبوه به صورت توسعه عمودی و بلندمرتبه سازی بودیم. بنابراین با کمبود زمین برای تامین سرانه‌ها مواجه شدیم. یکی از دلایل آن بحث عدم عرضه متناسب با نیاز زمین بود. زمانی که یک تراکم جمعیت در یک نقطه ایجاد، تامین سرانه‌های آن دشوار می‌شود. وقتی می‌خواهیم شهری را با الگویی مناسب بسازیم یکسری زیرساخت‌ها و روساخت‌هایی لازم دارد که بشود با آن سرانه‌های آموزشی، تفریحی و مذهبی آن تامین شود. پس گره اصلی، بحث میزان عرضه زمین بوده است.

وی ضمن بیان پیشنهاد تصویبی در مجلس گفت: در این پیشنهاد دولت مکلف شد که به میزان ۰.۲ مساحت سرزمین، ظرفیت سکونت‌گاهی کشور را اضافه کند. یعنی معادل ۳۳ هزار هکتار محدوده شهری و روستایی ما اضافه شود چرا که بحث عرضه محدود زمین منجر به تراکم جمعیت می‌شود.

عسگری در ادامه این گفت‌وگو تاکید کرد: ما در تبصره ۲ ماده ۹ قانون تولید مسکن، قید کردیم که ملاحظات آمایش سرزمینی رعایت شود. آنچه که طبق سند آمایش سرزمین، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی مطالعه کرد، ۱۵ درصد از مساحت کشور ما قابل سکونت است. به میزان افزایش تراکم جمعیت، افسردگی، طلاق و آسیب‌های اجتماعی افزایش پیدا خواهد کرد.

عسگری افزود: وقتی در زمین به حدی تغییر کاربری داده، از طریق تهاتر می‌تواند این تامین مالی انجام شود. ما در بحث مسکن مهر آنجایی اشتباه کردیم که همه پروژه‌های باقی مانده بالای پنج طبقه است. امکان مردمی‌سازی وجود ندارد چرا که زمان ساخت طولانی می‌شود و در این صورت به تورم بر می‌خوریم و هزینه‌ها به شدت بالا می‌رود.

رئیس کمیته احیاء و بهره‌برداری عادلانه اراضی مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش سکونت‌گاه‌های شهری قانون است؟ اظهار کرد: تصمیم‌گیری اینکه ۲۵ درصد به سکونت‌گاه شهری اضافه شود، در شورای عالی معماری و شهرسازی باید تصویب شود. البته با رعایت سند آمایش سرزمین در سطح کشور، تصمیم‌گیری نهایی شده و همه دستگاه‌ها در آن دخیل هستند.

منبع: بازار

source

توسط chaarcharkh.ir