ایرباس، آژانس فضایی اروپا (ESA) و شرکت وویجر اسپیس تفاهمنامه جدیدی برای همکاری در حوزه فضا امضا کردهاند. این تفاهمنامه در خصوص جایگزینی ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) و اکتشاف و بهرهبرداری فضایی بهخصوص در مدار پایینی زمین تنظیم شده است. نقطه مرکزی این توافق، ایستگاه فضایی استارلب است که اندازه کوچکتری نسبت به ISS خواهد داشت اما بسیار پیشرفتهتر از آن خواهد بود.
براساس گزارش منتشرشده، این تفاهم سهجانبه جدید توسط شرکای ترنس-آتلانتیک در اجلاس فضایی ESA در سویل اسپانیا امضا شد. این توافقنامه نشان میدهد که ایستگاههای احتمالی جانشین ISS چگونه خواهند بود و چگونه کار خواهند کرد. ایستگاه فضایی بینالمللی قرار است در سال 2030 کاملاً کنار گذاشته شود و مدتی بعد نیز از مدار خارج شود. اولین ماژول این ایستگاه 25 سال پیش در مدار قرار گرفت و از آن زمان به یک غول 100 تنی تبدیل شد که سنگ بنای پروژههای فضانوردی در مدار به شمار میآمد.
همکاری سهجانبه برای راهاندازی ایستگاه فضایی و استارلب
کشورها و پیمانکاران خصوصی در سراسر جهان درحال برنامهریزی برای جایگزینی ISS هستند. این جایگزینی به معنای یک نسخه جدید و بهبودیافته نیست، بلکه این ایستگاه به صورت ناوگانی از پایگاههای کوچکتر خواهد بود و هر کدام توسط مجموعهای از سازمانهای دولتی و خصوصی اداره میشوند.
تفاهمنامه سهجانبه ایرباس، آژانس فضایی اروپا و وویجر اسپیس، نحوه توسعه فناوریهای لازم برای مأموریتهای آینده در مدار پایین زمین را نشان میدهد.
با توجه به تصاویر مفهومی، بهنظر میرسد که ایستگاه استارلب یک اکوسیستم کامل مشابه ISS با اسکلههایی برای فضاپیماها خواهد بود. در قسمت پشت نیز چیزی شبیه یک ماژول برای ایمنسازی تجهیزات، آزمایشات و همچنین یک بازوی رباتیک تعبیه شده است. در سمت دیگر نیز یک ماژول با رانشگرهای نگهدارنده ایستگاه و صفحههای خورشیدی برای تأمین نیرو قرار میگیرند.
در نهایت، شرکا قصد دارند یک اکوسیستم کامل شبیه به ناسا ایجاد کنند تا تمام زیرساختهای موردنیاز پشتیبانی از چنین پایگاه مداری را مدیریت کند.
source