Wp Header Logo 519.png

هیئت دولت در مرداد ماه سال ۱۴۰۲ آیین‌نامه واردات خودرو توسط جانبازان را تصویب کرد. از آن زمان، بارها شایعه اجرایی شدن این آیین‌نامه به گوش رسید، تا بالاخره نخستین اطلاعیه در رابطه با ثبت‌نام خودرو جانبازان در تاریخ ۴ بهمن در سامانه مربوط به واردات خودروهای اختصاص یافته به جانبازان منتشر شد.

مجروحان و جانبازان جنگی در همه کشورها به عنوان قهرمانان ملی تلقی می‌شوند. به پاس شجاعت‌ این افراد، امتیازهای ویژه‌ای به آن‌ها تعلق می‌گیرد. جانبازان و ایثارگران در کشور ما نیز امتیازهایی دارند. هر ساله با بررسی مشخصات این افراد و معرفی آن‌ها از سوی نهادهای ذی‌ربط، سهمیه خودرویی برای این دسته از قهرمانان ملی در نظر گرفته می‌شود.

ثبت نام خودروهای وارداتی برای جانبازان

هنوز مرحله جدید ثبت‌نام خودروهای وارداتی جانبازان اعلام نشده است. پس از تکمیل ثبت‌نام جانبازان ۷۰ درصد، ثبت‌نام خودرو برای جانبازان ۵۰ درصد آغاز می‌شود.

مراحل ثبت نام خودرو در سامانه ویژه جانبازان

مراحل ثبت نام خودرو در سامانه ویژه جانبازان

جانبازان متقاضی خودروهای خارجی، می‌توانند با ارائه مدارک مورد نیاز از جمله کارت ایثارگری، گواهینامه و پرینت سوابق بیمه‌پردازی، در سامانه یکپارچه خودروهای جانبازان ثبت‌نام کنند. پس از ثبت‌نام در سامانه و بارگذاری مدارک مورد نیاز، این افراد باید هزینه‌های مربوطه را به حساب بنیاد شهید واریز کنند. این هزینه‌ها شامل هزینه‌های ثبت سفارش، عوارض گمرکی و سود بازرگانی است.

در مرحله بعد جانبازان می‌توانند به سامانه مذکور مراجعه و ماشین مدنظرشان را انتخاب کنند. متقاضیان پس از انتخاب خودرو باید وجه مربوط به آن را به حساب شرکت واردکننده واریز کنند. بعد از آن‌که پرداخت وجه خودرو انجام شد، شرکت واردکننده سفارش متقاضی را به گمرک ارسال می‌کند و پس از طی مراحل گمرکی، خودرو به جانباز تحویل داده خواهد شد. این فرایند تقریبا ۶ ماه به طول می‌انجامد.

شرایط واردات خودرو جانبازان

اعطای مجوز واردات خودرو به جانبازان بر اساس شرایط خاصی صورت می‌گیرد که در قانون پیش‌بینی شده است. شرایط ثبت نام خودرو ایثارگران به شرح زیر است:

  • داشتن کارت ایثارگری و جانبازی معتبر
  • درصد جانبازی بالای ۵۰ درصد (به تفکیک درصد جانبازی، خودروهای خاصی به متقاضی تعلق می‌گیرد)
  • داشتن حداقل ۵ سال سابقه پرداخت بیمه
  • عدم استفاده از تسهیلات خودرو از سایر دستگاه‌های اجرایی در گذشته

اعلام شرایط جانبازان برای واردات خودرو

محسن بزرگی، معاون حقوقی و امور مجلس بنیاد شهید و امور ایثارگران، درباره جانبازان واجد شرایط واردات خودرو گفت:

  • ارزش خودروی وارداتی در کشور مبدأ برای جانبازان ۷۰ درصد (دو پا یا دو دست قطع از مچ یا قطع نخاع) تا سقف ۳۵ هزار یورو، سایر جانبازان ۷۰ درصد تا سقف ۳۰ هزار یورو و برای جانبازان ۵۰ تا ۶۹ درصد تا سقف ۲۵ هزار یورو در نظر گرفته شده است.

طرح واردات خودرو جانبازان که در بودجه سال جدید پیش‌بینی شده، مخصوص جانبازان بالای ۵۰ درصد است. این دسته از جانبازان به تفکیک زیر می‌توانند فرایند ثبت نام خودرو جانبازان را انجام دهند:

درصد جانبازی سقف مبلغ خودرو وارداتی
جانبازان ویژه ۷۰ درصد و بالاتر از ۷۰ درصد معادل ۳۵.۰۰۰ یورو
جانبازان غیر ویژه ۷۰ و بالاتر از ۷۰ درصد معادل ۳۰.۰۰۰ یورو
جانبازان ۵۰ تا ۶۹ درصد معادل ۲۵.۰۰۰ یورو

خودروهای جدید برای ثبت نام جانبازان ۷۰ درصد

خودروهای جدید برای ثبت نام جانبازان ۷۰ درصد

تاکنون خودروهای عرضه شده در سامانه فروش خودرو برای جانبازان، چندین نوبت تغییر کرده و در آخرین اطلاعیه با خودروهای وارداتی جدید روبه‌رو هستیم که امکان انتخاب آن‌ها برای جانبازان بالای ۷۰ درصد فراهم شده است. این خودروها عبارتند از:

نام خودرو شرکت عرضه‌کننده
فیات تیپو کراس پارسیان موتور
نیسان قشقایی معین خودرو اروند
تویوتا ونزا معین خودرو ایرانیان
جی ای سی GS8 راسا موتور خاورمیانه
فولکس واگن اطلس ماموت خودرو
مینی کانتریمن پرشیا خودرو

۷ خودروی جدید برای ثبت نام جانبازان ۵۰ درصد

امکان ثبت‌نام برای جانبازان ۵۰ تا ۶۹ درصد از روز سه‌شنبه ۱۰ بهمن ماه تا جمعه ۱۳ بهمن ماه ۱۴۰۲ با مراجعه به سایت ثبت نام خودروهای وارداتی جانبازان فراهم بوده است. در این بازه، اتومبیل‌های جدیدی نیز در این سامانه یکپارجه برای این جانبازان ارائه شده که به شرح زیر است:

نام خودرو شرکت عرضه‌کننده
فیات تیپو سدان پارسیان موتور
نیسان آلتیما معین خودرو اروند
تویوتا کمری 2.0 تیوا خودرو رایکا
تویوتا فرانت لندر برساوش
رنو کولئوس ماموت خودرو
بی ام و i116 پرشیا خودرو
مینی کوپر پرشیا خودرو

ثبت نام خودرو جانبازان زیر ۲۵ درصد

در حال حاضر فعلا امکان واردات فقط برای جانبازان بالای ۵۰ درصد وجود دارد و سایر جانبازان، واجد شرایط برای وارد کردن اتومبیل نیستند اما می‌توانند مطابق با ماده ۴۵ قانون جامع خدمات‌رسانی به ایثارگران، از تسهیلات بانکی برای ثبت‌نام خودرو ایثارگران و خرید ماشین داخلی بهره‌مند شوند.

مجلس شورای اسلامی در این زمینه طرحی را در سال ۱۴۰۱ تصویب کرد که به تایید شورای نگهبان نرسید. با این وجود بعید نیست که در آینده نه چندان نزدیک تسهیلاتی نیز برای واردات خودرو برای جانبازان زیر ۲۵ درصد نیز در نظر گرفته شود.

جزئیات واردات خودرو جانبازان

بر اساس اطلاعیه منتشر شده در خصوص واردات خودرو توسط جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر، شرایط این تخصیص به شرح زیر است:

  • طبق اعلام بنیاد شهید و وزارت صمت، مدت زمان تحویل خودرو به جانبازان حدود ۶ ماه پس از ثبت سفارش خواهد بود.
  • مطابق با اطلاع‌رسانی‌های صورت گرفته، تمام خودروهای انتخابی دارای کف درخواست بوده وچنانچه حد نصاب خودرو تکمیل نشود به جانباز اطلاع داده می‌شود تا خودرو دیگری را انتخاب کند.
  • تعیین سقف انتخاب جانبازان بر اساس فهرست ارائه شده از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران بوده و وزارت صنعت معدن و تجارت هیچ دخل و تصرفی در آن نداشته است.
  • انتخاب خودرو هیچ‌گونه حقی را برای متقاضی برای دریافت خودرو ایجاد نمی‌کند و تعهد شرکت‌های واردکننده براساس فراخوان و عقد قرارداد نهایی با شرکت‌های واردکننده خودرو است.
  • درصورتی‌که جانبازی بعد از تاریخ ۰۲/ ۱۰/ ۱۳۹۱ (لازم الاجرا شدن قانون جامع خدمات رسانی ایثارگران) به هر نحوی از تسهیلات موضوع ماده ۴۵ ( خودرو داخلی و یا خارجی) بهره‌مند شده باشد، برای واردات خودرو واجد شرایط نخواهد بود.
  • توصیه می‌شود که جانبازان با دلالان وارد مذاکره نشوند و امتیاز خود را با قیمت خودرو کم‌تر نفروشند.

آیین نامه واردات خودرو جانبازان (۱۴۰۲)

آیین نامه واردات خودرو جانبازان (۱۴۰۲)

هیئت وزیران آیین‌نامه واردات خودرو جانبازان را برای ۱۴۰۲ را تصویب کرد. طبق این مصوبه جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر که در سنوات گذشته از تسهیلات موضوع ماده (45) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران استفاده نکرده‌اند، می‌توانند خودروهای سواری مناسب و خودکار اتوماتیک داخلی یا وارداتی مورد متناسب با وضعیت جانبازی خود را تهیه کنند.

  • در این آیین نامه ملاک درصد جانبازی نوع جانبازی جسمی – حرکتی و معلولیت نظریه کمیسیون پزشکی بنیاد است.
  • بنیاد موظف است ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این آیین نامه فهرست مشمولین را تدوین و به ترتیب اولویت به وزارت اعلام کند.
  • مشمولان می‌توانند کل یا بخشی از بهای خودرو را به صورت نقدی پرداخت کنند و عدم دریافت تسهیلات بانکی موضوع این آیین‌نامه مانع استحقاق مشمولان از دریافت خودرو نخواهد بود.
  • مشمولان واردات خودرو می‌توانند با انصراف از واردات نسبت به دریافت خودروی داخلی بدون نوبت و با واگذاری فوری بهره‌مند شوند.
  • استفاده از دیگر تسهیلات خرید خودرو با نرخ مصوب شورای پول و اعتبار خارج از چهارچوب این آیین‌نامه مانع دریافت این تسهیلات نخواهد بود.
  • ارزش خودروی وارداتی در کشور مبدأ برای جانبازان ۷۰ درصد (دو پا یا دو دست قطع از مچ و یا قطع نخاع) تا سقف ۳۵ هزار یورو، سایر جانبازان ۷۰ درصد تا سقف ۳۰ هزار یورو و برای جانبازان ۵۰ درصد تا ۶۹ درصد تا سقف ۲۵ هزار یورو (سیف) باشد.
  • مشمولیانی که در ۱۰ سال گذشته از هیچگونه تسهیلات اعم از واردات و خرید خودرو استفاده نکرده‌اند در اولویت قرار دارند. ماده ۱۸ مشمولان از پرداخت سود بازرگانی متعلق به واردات خودرو و تجهیزات مورد نیاز متناسب سازی برای ایثارگر و نیز از پرداخت عوارض مندرج در تصویب نامه شماره 62924ت / 54522 مورخ ۱۳۹۶/۵/۲۵ معاف هستند.
  • بانک مرکزی مکلف است نسبت به تخصیص ارز تا سقف مجاز برای واردات هر خودرو به شرکت با اولویت تخصیص از منابع ارزی جهت واردات وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام کند.
  • مشمولان واردات خودرو به مدت ۵ سال حق فروش، رسمی عادی یا وکالتی خودروی وارداتی را ندارند و مراجع ذی‌ربط از جمله دفاتر ثبت اسناد رسمی و فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران مکلفند اقدامات قانونی لازم از جمله عدم تعویض پلاک جهت جلوگیری از این موضوع و توقیف خودرو را انجام دهد و مسئولیت تخطی از آن به عهده فروشنده است.

ماده ۴۵ قانون جامع خدمات‌ رسانی به ایثارگران

دولت باید هر سال، اعتبار و تسهیلات لازم را برای تهیه خودرو مناسب برای تمام جانبازان ۵۰ درصد و بالاتر و جانبازان ۲۵ درصد الی ۴۹ درصد که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد از نظر جسمی محدودیت حرکتی دارند، پیش‌بینی کند.

تبصره ۱: همسر و فرزندان شاهد و آزادگانی که به تشخیص کمیسیون پزشکی بنیاد معلول شناخته می‌شوند، می‌توانند از تسهیلات موضوع این ماده استفاده کنند.

تبصره ۲: آیین‌نامه چگونگی واگذاری، میزان تسهیلات، کارمزد و میزان کمک بلاعوض توسط بنیاد و معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس ‌جمهور تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

ثبت نام خودرو جانبازان مخصوص ماشین‌های وارداتی تنها برای جانبازان بالای ۵۰ درصد امکان‌پذیر است و سایر مشمولین امکان بهره‌مندی از تسهیلات خودروهای داخلی را دارند. جانبازان مشمول طرح واردات خودرو نیز می‌توانند مطابق با اطلاع‌رسانی‌های صورت گرفته از طریق سایت janbazan.saleauto.ir ثبت‌نام به عمل آورند. همچنین پیش‌بینی شده که با توجه به ترافیک ورودی زیاد به سامانه، اختلال‌هایی در آن به‌وجود آید. به همین خاطر تمدید فرصت ثبت‌نام نیز در نظر گرفته شده تا جانبازان امکان بهره‌مندی از این طرح را از دست ندهند.

سهم خودرو جانبازان در بودجه ۱۴۰۲

لایحه بودجه سال ۱۴۰۲، روز چهارشنبه، ۲۱ دی‌ماه ۱۴۰۱ توسط رئیس‌جمهوری به مجلس تقدیم شد.

بنابر پیشنهاد دولت برای سال ۱۴۰۲، جانبازان واجد شرایط می‌توانند در این سال یک دستگاه خودرو متناسب با وضعیت جانبازی خود به کشور وارد کنند. این موضوع در بند (و) ‌تبصره هفت لایحه بودجه ذکر شده است.

بر همین اساس، ابتدا بنیاد شهید و امور ایثارگران باید جانبازان بالای ۷۰ درصدی را که در سال‌های گذشته از تسهیلات ماده (۴۵) استفاده نکرده‌اند، به وزارت صمت معرفی کند. این وزارتخانه، می‌تواند در سال ۱۴۰۲، مجوز واردات یک دستگاه خودرو را متناسب با وضعیت جانبازی ایثارگر یا رعایت قوانین و مقررات به افراد معرفی‌شده، اعطا کند.

دیگر مشمولان ماده (۴۵) قانون اشاره‌شده، از محل تسهیلات قرض‌الحسنه تبصره ۱۶ این قانون می‌توانند خودرو داخلی بخرند.

اختصاص خودرو به جانبازان در سال ۱۴۰۱

در بودجه سال ۱۴۰۱ نیز، سهمی از خودروهای تولید داخل برای جانبازان درنظر گرفته شده بود.

بر این اساس، امکان خرید خودرو با اقساط ۵ ساله از سایپا و ایران خودرو برای جانبازان جسمی و حرکتی ۲۵ درصد و جانبازان ۵۰ تا ۷۰ درصد که بنیاد شهید و امور ایثارگران معرفی کند، فراهم بود.

این موضوع در بند (ی) ‌تبصره هفت لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، ذکر شد و وزارت صمت، مکلف بود تا این موضوع را به مرحله اجرا درآورد.

دریافت خودرو توسط جانبازان در سال ۱۴۰۰

در تیر ماه سال ۱۴۰۰، ۳۰ هزار دستگاه خودرو (۱۸ هزار دستگاه از ایران خودرو و ۱۲ هزار دستگاه از سایپا) به جانبازان و خانواده شهدا و مدافعان حرم تعلق گرفت.

هدف از این اقدام، تسهیل تردد این قشر در جامعه عنوان شد.

این تصمیم، بر اساس بند (ز) تبصره (۷) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ گرفته شد و تسهیلات بانکی نیز برای واگذاری خودرو اقساطی به این افراد اعطا شد.

اخبار ثبت نام خودرو جانبازان

در این بخش می‌توانید آخرین اخبار مربوط به ثبت‌نام خودروهای وارداتی و داخلی برای جانبازان را بخوانید.

تکذیب فروش حواله خودرو

مدیر کل تسهیلات و رفاهی بنیاد شهید و امور ایثارگران، روز ۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ اعلام کرد:

  • اخبار خرید و فروش حواله خودروهای وارداتی جانبازان صحت ندارد.
  • اساسا هنوز حواله‌ای صادر نشده است.

تعیین سازوکار اعطای مجوز واردات خودرو به جانبازان

نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای سال ۱۴۰۲ تصویب کردند:

  • جانبازان بالای ۵۰ درصد، با معرفی بنیاد شهید و امور ایثارگران به وزارت صمت، می‌توانند از تسهیلات ماده ۴۵ قانون جامع ایثارگران استفاده کنند.
  • در این طرح، جانبازان می‌توانند با توجه به وضعیت جانبازی، با رعایت قوانین، مجوز واردات یک دستگاه خودرو را دریافت کنند.
  • سایر مشمولان، می‌توانند از محل تسهیلات قرض‌الحسنه تبصره ۱۶ قانون مذکور، اقدام به خرید خودروهای داخلی کنند.

اولویت بندی برای تخصیص خودرو به جانبازان

محمود پاکدل، معاون تعاون و امور اجتماعی بنیاد شهید درباره تخصیص خودرو به جانبازان گفت:

  • بیش از ۲۰۰ هزار ایثارگر واجد شرایط دریافت خودرو هستند.
  • تنها به ۱۰ هزار ایثارگر خودرو تخصیص داده می‌شود.
  • اولیت‌بندی متقاضیان، برای واگذاری خودرو در دستور کار کمیسیون فرعی اقتصاد دولت قرار گرفته است.

عدم دریافت ارز برای واردات خودرو توسط جانبازان

مدیر کل مسکن و تسهیلات بنیاد شهید گفت:

  • بنابر ماده ۱۹ آیین‌نامه مصوب هیأت وزیران، بانک مرکزی وظیفه دارد ارز لازم برای واردات خودرو توسط جانبازان را تامین کند.
  • هیچ جانبازی حتی یک یورو ارز دریافت نکرده است.

احتمال اصلاح مصوبه واردات خودرو جانبازان

مهدی ضیغمی، رئیس سازمان توسعه تجارت در آذرماه ۱۴۰۲ اعلام کرد:

  • درصد سود و خدمات برای جانبازان در مصوبه واردات خودرو کمی زیاد است.
  • در تلاشیم مصوبه مربوط به این موضوع را اصلاح کنیم و قیمت تمام‌شده را کمتر کنیم.
  • درخواست ما از طریق وزارت صمت به هیات وزیران خواهد رفت.

آغاز واگذاری خودرو به ایثارگران از پاییز

سیدامیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران، آبان ماه ۱۴۰۲ اعلام کرد:

  • طرح واگذاری خودرو به جانبازان و ایثارگران آغاز شده است.
  • در راستای اجرای قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کشور و درباره واگذاری خودرو به جانبازان ۲۵ تا ۴۹ درصد جسمی حرکتی، فرزند شهید، همسر شهید و آزادگان دارای معلولیت (مورد تائید کمیسیون پزشکی بنیاد)، از مهرماه سال ۱۴۰۲ باید به ۲۱۱۲ نفر از مشمولان فوق به صورت جداگانه خودرو تعلق گیرد.
  • ۱۲۰۰ نفر، خودرو ۲۰۷ اتوماتیک ایران خودرو و ۹۱۲ نفر، خودروی شاهین اتوماتیک سایپا را دریافت می‌کنند.
  • هر ماه خودروسازان باید پیامکی را برای تکمیل اطلاعات و دریافت پیش‌فاکتور به مشمولان ارسال کنند.
  • بانک‌های عامل باید هر ماه باید تسهیلات موضوع واگذاری خودرو را از محل تبصره ۱۶ قانون بودجه را برای مشمولان فراهم کنند.
  • مابه‌التفاوت وجه خودرو باید توسط فرد مشمول تکمیل شود.
  • ۲ ماه پس از تکمیل وجه، خودرو باید به مشمولان تحویل داده شود.

آمادگی برای تخصیص ۱۰ هزار خودرو به جانبازان

امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت درباره تخصیص خودرو به جانبازان گفت:

وزارت صمت موظف است طبق قانون، ۱۰ هزار خودرو را به جانبازانی که بنیاد شهید و امور ایثارگران معرفی کرده، تحویل دهد.

خودروهای تارا اتوماتیک، دنا پلاس توربو اتوماتیک، کوییک اتوماتیک، پژو ۲۰۷ اتوماتیک و شاهین دنده ای به این افراد تحویل داده می‌شود.

به محض دریافت لیست ۱۰ هزار نفری از بنیاد شهید، وزارت صمت تکلیف خود را انجام می‌دهد.

فروش فوری خودرو

نویسنده: فاطمه امین الرعایا

source

توسط chaarcharkh.ir