در گفتوگو با آنا مطرح شد؛
یک تحلیلگر مسائل اقتصادی با اشاره به سیاست ارزی بانک مرکزی مبنی بر انتقال سبد ارز نیما به سبد ارز اشخاص و بازار توافقی ارز، گفت: تا پایان سال باید در انتظار شکل گیری فضای جدید تورم ۴۰ درصدی در اقتصاد مردم باشیم.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، بانک مرکزی به صراحت اعلام کرد، قرار است از روز شنبه ۲۴ آذرماه تا یکم بهمن ماه، صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآوردههای نفتی ارز حاصل از صادرات خود را کماکان در سامانه نیما، اما به نرخ توافقی عرضه کنند. این دستور بانک مرکزی سرآغاز ایجاد شوک جدید قیمتها در بازار است؛ بنابراین از روز شنبه، بازار ارزبه طور رسمی با نرخ نیمایی خداحافظی خواهد کرد و تمامی صادرکنندگانی که امکان مبادله ارز با نرخ توافقی را داشتند، ملزم به ارایه ارز و انجام معاملات خود در مرکز مبادله ارزی هستند.
با این اطلاعیه، مجوز بانک مرکزی مبنی بر انجام معاملات در سامانه نیما با نرخ توافقی از سوی صادرکنندگان محصولات پتروشیمی، پالایشی، فولادی، فلزات اساسی رنگین و فرآوردههای نفتی صادرشده است و عملا نرخ نیمایی از میان برداشته خواهد شد و این گروه نیز از اول بهمن ماه به جمع مبادلهکنندگان در مرکز مبادله طلا و ارز ایران میپیوندند.
پیرو بخشنامه قبلی بانک مرکزی، صنایع روانکار، دوده، کامپاند، سیمان، سرامیک و انواع لبنیات از سوم آذرماه سال جاری نیز ملزم به واگذاری ارز حاصل از صادرات خود در مرکز مبادله ایران به واردکنندگان بر اساس نرخ توافقی و سازوکار اجرایی این مرکز شده اند.
نرخهای خرید و فروش در بازارنیمایی!
از ابتدای امسال بانک مرکزی حدود ۲۲۰۰ قلم کالای وارداتی را از شمول ارز نیمایی خارج و مشمول ارز اشخاص کرده است که نرخ دلار آن در حال حاضربه کانال ۶۰ هزار تومان به ازای هر دلاررسیده است.
البته باید پذیرفت در حال حاضربهدلیل کششهای قیمتی بازار، امکان خرید ارز بهنرخهای بیش از نرخهای مذکور وجود ندارد، چرا که واردکنندگان با توجه به قیمت تمامشده اگر بیش از این اقدام به خرید کنند، نمیتوانند کالای خود را به فروش برسانند. البته زنگ خطر گرانی بیش از انتظار از همان ابتدای سال و با آغاز سیاست ارزی دولت چهاردهم به صدا درآمده است.
در همین رابطه مسعود دانشمند، دبیر کل سابق خانه اقتصاد ایران در پاسخ به سوال آنا مبنی بر اینکه تبعات چنین سیاست ارزی دولت چهاردهم بر اقتصاد مردم، چیست؟ گفت: سیاست ارزی بانک مرکزی در زمان حاضر این است که نرخ ارز نیما متناسب با متغیرهای بنیادین اقتصادی تغییر کند، اما مردم مدت هاست با تصمیمات ارزی که دولتها اجرایی میکنند تجربههای تلخ گرانی را دارند. مردم با سیاست حذف ارز ۲۸۵۰۰ برای بسیاری از کالاها، شاهد گرانی کالاها و اقلام مصرفی شده اند و حالا با انتقال سبد ارز نیما به سبد ارز اشخاص، دوباره شاهد تکرار تجربه تلخ افزایش قیمت کالاها در بازار و جهش تورم خواهند بود.
به گفته دانشمند؛ امروز با سیاستهای دولت چهاردهم سبد ارز اشخاص به سمت بازار آزاد در حال بزرگتر شدن است. با چنین اتفاقی باز هم شوک قیمتی در بازار اتفاق میافتد و قیمت محصولات و کالاها، درگیر بازار ارز قاچاق خواهد شد.
عضواتاق بازرگانی ایران با تاکید بر اینکه با صراحت میتوان اعلام کرد با چنین سیاستی نرخ دلار تا ۸۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت، گفت: با این جریان سازی، دولت ناگزیرنرخ ارز را بالاتر میبرد؛ نتیجه چیست؟! گرانی و گرانتر شدن کالاها و محصولات مورد نیاز و اساسی مردم!
تحلیلگر مسائل اقتصادی تاکید کرد: از ابتدای سال جاری با افزایش نرخ ارز، سفره و معیشت اکثر مردم مورد هدف قرار گرفته است و کالای وارداتی با ارز اشخاص به سفره مردم میرسد و بر اساس این روند به طور طبیعی سفرهها کوچکتر و توان مالی مردم بسیار کمتر شده است. فعالان اقتصادی در همین ابتدای راه از نرخهای خرید و فروش در این بازار که حدود ۶۲ تا ۶۳ هزار تومان میباشد گلایه دارند.
به اعتقاد دانشمند، با انتقال سبد ارز نیما به سبد ارز اشخاص، تا پایان سال باید در انتظارشکل گیری فضای تورم ۴۰ درصدی در اقتصاد مردم باشیم.
source