در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

خطر بحران سیاست ارزی دولت چهاردهم در اقتصاد ایران  چرا همتی ارز نیمایی را حذف کرد؟

تحلیلگر مسائل اقتصادی، گفت: دولت ارز نیمایی را حذف کرد، موضوعی که نشان از رویکرد ارزی دولت چهاردهم در عدم مدیریت و کنترل نرخ تورم دارد و به نوعی می توان مدعی شد که سیاست دولت تورم زاست.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، خبر کوتاه بود؛ حذف ارز نیمایی از هفته آخر پاییز، گام جدی دیگر پزشکیان در ماه‌های ابتدایی صدارت دولت چهاردهم است. اگر نگاهی به سیر اتفاقات اقتصادی طی چند ماه اخیر بیاندازیم، می‌بینیم پزشکیان با دستی پر سکانداری دولت را تحویل گرفت و در حال اجرای تک به تک برنامه‌های مدنظر خود است. 

به عقیده دولت چهاردهم، همه چیز در ایران ارزان است و اقلام مهم و اساسی از جمله بنزین، دارو، حامل‌های انرژی و سایر موارد استراتژیک باید هر طور که شده گران شوند؛ یا با دستور مستقیم دولت یا با تغییر نرخ ارز واردات. ارز نیمایی به واردات کالا‌هایی از جمله برنج، مرغ و تخم‌مرغ، نهاده‌های دامی، تجهیزات و لوازم پزشکی، مواد اولیه بسیاری از صنایع و به طور کلی هر آن چیزی که پایه اقتصاد کشور را تشکیل می‌دادند، تعلق می‌گرفت.

با گرانی دارو چه کنیم؟

نادر حیدری، تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفت‌وگو با آنا، گرانی محصول نهایی صنایع پایین دستی را نتیجه حذف ارز نیمایی عنوان کرد و در این‌باره توضیح داد: وزیر اقتصاد که پیش از این در دولت قبل سمتی نداشت، اما به صراحت از نحوه گرداندن اقتصاد دولت سیزدهم انتقاد و آن‌ها را به رشد تورم و نقدینگی متهم می‌کرد، چند روز قبل اعلام کرد به دلیل وجود رانت در سیستم تخصیص دلار نیمایی، دولت ترجیح به حذف آن کرد که اتفاقی خنده‌دار است، موضوعی که نشان از رویکرد ارزی دولت چهاردهم در عدم مدیریت و کنترل نرخ تورم دارد و به نوعی می توان مدعی شد که سیاست دولت تورم زاست.

حیدری ادامه داد: در شرایطی که دولت نتوانسته جلوی سیر صعودی ارز را بگیرد و همین امروز و فردا شاهد رد شدن دلار از مرز ۸۰هزار تومان خواهیم بود، دلار نیمایی با نرخ حدودی ۵۳ هزار تومان را از واردات کالا‌ها حذف کرد؛ این اتفاق به منزله رشد حدود ۴۰ درصدی همه چیز به حتم است. تورم سالانه ایران ۴۰ درصد است؛ با اجرای این اتفاق و سونامی گرانی جدید که پزشکیان به مردم تحمیل خواهد کرد، سال آینده ۱۰۰ میلیون ایرانی زیر بار تورم ۸۰ درصدی خواهند رفت که اتفاقی بسیار ترسناک است.

به گفته این کارشناس اقتصادی، بازار ارز در ایران بحرانی شده است به طوری که  دولت نتوانست روال سوبسید دادن به افراد و صنایع که تعداد بسیار کمی هستند را کنترل کند در عوض تصمیم گرفت تا مردم را در منجلاب تورم بیشتر فرو ببرد. حذف ارز نیمایی به بهانه وجود فساد و رانت، به منزله پاک کردن صورت مسئله است. فردا پس فردا باید منتظر باشیم تا دولت وجود رانت در زنجیره تامین بازار را دلیل عدم اجازه ورود کالا به مغازه‌ها عنوان کند!

وی ادامه داد: رویکرد دولت بی‌شک تورم‌آفرین است؛ با این اتفاق حتی ارزش پول ملی هم کم می‌شود و صنایعی که تا به امروز تمامی مواد اولیه استراتژیک خود و دستگاه‌های به‌روز جهانی را وارد می‌کردند، با رشد سنگین هزینه‌ها مواجه شده و ضمن کاهش کیفیت تولیدات خود، ناچارند تا قیمت‌ها را به طور فزاینده‌ای افزایش دهند. تمام اقلام استراتژیک مردم با ارز ترجیحی که نرخ بالایی هم داشت وارد کشور می‌شد؛ حال پیش‌بینی می‌شود تا برای یک دوره طولانی مدتی، در بسیاری از کالا‌ها به‌ویژه حوزه دارو و درمان و کالاهای اساسی مورد نیاز مردم کمبود‌های جدی را نظاره‌گر باشیم.

دولت بی‌ترمز چهاردهم

به گزارش آنا، بسیاری از افراد دلیل این حذف ارز را حرکت دولت به سمت تک نرخی شدن ارز می‌دانند. متاسفانه دولت زمانی خیز جدی برای تغییرات مهم برداشته که اقتصاد به خودی خود ملتهب و آشفته است. پیش از این دولت سیزدهم به دولت جراحی‌های بدموقع و غلط مشهور بود، اما به نظر می‌رسد آقای پزشکیان، خیال کنار گذاشتن تیغ جراحی را ندارد و تا جان مردم را به لب آنها نرساند، دست از گران کردن همه کالاها برنخواهد داشت.

source

توسط chaarcharkh.ir