نقش فـرهنگ کار در اقتصاد (۴)

چرایی بروز پدیده شاغلان فقیر و چندشغله در اقتصاد ایران  رابطه علت و معلول فرهنگ کار و دستمزد

عضو هیات علمی دانشگاه علامه با اشاره به پدیده شاغلان فقیر، گفت: این شاغلان، افرادی هستند که کار می‌کنند، اما دخل و خرجشان با شغلی که در اختیار دارند اداره نمی شود و پدیده چند شغلی‌ بودن نیز در این میان در اقتصاد کشور شکل گرفته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، برای حرکت شتابنده به سمت شکوفایی اقتصادی، حمایت از فرهنگ کار مطلوب و مثبت مورد نیاز است؛ بنابراین وضعیت فرهنگی کارباید از طریق دخالت در عوامل شناخته شده آن متحول شود. یک کارشناس اقتصادی از نقش موثر دستمزد در تغییر فرهنگ کار می‌گوید و تاکید می‌کند که رابطه‌ای مستقیم میان این دو وجود دارد. به گفته او در سال‌های اخیر علاوه بر بیکاران پدیده شاغلان فقیر نیز در اقتصاد ایران رایج شده و بر تغییر وضعیت بازار کار تاثیر گذاشته است.

لطفعلی بخشی عضو هیات علمی دانشگاه علامه در گفت‌وگو با آنا درباره اصلاح فرهنگ کار و نقشی که در اقتصاد ایفا می‌کند، عنوان کرد: تغییر فرهنگ کار در کشور معلول سیاست‌ها و شرایطی است که منجر به این تغییر شده است. در وضعیت کنونی اقتصادی و شرایط تورمی موجود سطح حقوق و دستمزد برخی از مشاغل به گونه‌ای است که انگیزه بالایی برای کار ایجاد نمی‌کند.

بی‌انگیزه‌گی و ناامیدی نسل جوان به ساختن آینده با دستمزد‌های کنونی

وی ادامه داد: این شرایط به ویژه در میان نسل جوان که قرار است با این سطح از حقوق و دستمزد زندگی تشکیل دهند پررنگ‌تر است. آنها امیدوار نیستند که حتی در سالیان طولانی هم سطحی از رفاه را در اختیار داشته باشند به همین دلیل بی‌انگیزه و ناامید شده‌اند.

رابطه مستقیم ناکافی‌بودن مزد و تغییر فرهنگ کار

وی افزود: بنابراین یکی از دلایل تغییر فرهنگ کار در کشور بحث ناکافی بودن سطح حقوق و دستمزد و عقب ماندن آن از تورم است.

کارشناس مسائل اقتصادی به پدیده شاغلان فقیر اشاره کرد و افزود: پدیده شاغلان فقیر افرادی هستند که کار می‌کنند، اما دخل و خرجشان با شغلی که در اختیار دارند اداره نمی شود و پدیده چند شغلی‌بودن نیز در این میان در اقتصاد شکل گرفته است.

بخشی از شاغلان در کنار بیکاران فقیر شده‌اند

عضو هیات علمی دانشگاه علامه ادامه داد: این شرایط معلول سیاست‌های اقتصادی است که در پیش گرفته شده و موجب کاهش ارزش پول ملی شده است. قدرت خرید ریال به شدت کاهش یافته است و به همین دلیل بخشی از شاغلان نیز در کنار بیکاران فقیر شده‌اند.

وعده‌های پولدارشدن آسان و خروج برخی فعالان از بازار کار مولد

فرهنگ کار و دستمزد

این اقتصاددان افزود: از سوی دیگر اینترنت و شبکه‌های اجتماعی نیز محلی شده است که برخی به راست یا به دروغ وعده‌هایی مبنی بر پولدارشدن و دسترسی آسان به پول و درآمد به افراد ارایه دهند. طبیعی است افرادی هستند که با وجود ریسک، پس‌انداز اندک یا زیاد خود را وارد این فضا‌های تصویرشده کنند و زیان کنند یا حتی سود کنند و از چرخه فعالانی که می‌توانند وارد فضای مولد اقتصادی شوند خارج شوند.

بخشی خاطرنشان کرد: شرایط و زمینه‌هایی در اقتصاد ایران به وجود آمده که افراد را به سمت ریسک و حتی قمار دارایی‌اشان سوق داده است.

پول پرزحمتی که کفاف زندگی نمی‌دهد

عضو هیات علمی دانشگاه علامه گفت‌:از سوی دیگر نیز برخی پس‌انداز‌های اندک یا نقدینگی خود را وارد بازار‌های مالی مانند ارز و سکه می‌کنند و به دنبال سود بی‌زحمت هستند، چون پولی که با زحمت به دست می‌آید کفاف زندگی را نمی‌دهد.

کارشناس مسائل اقتصادی خاطرنشان کرد: البته نمی‌توان تقصیری را متوجه مردم دانست، چون این سیستم است که مردم را به این سمت هل داده است.

تاثیرگذاری شاخص‌های اقتصاد کلان بر تغییر فرهنگ کار

عضو هیات علمی دانشگاه علامه با اشاره به تاثیرگذاری شاخص‌های اقتصاد کلان بر تغییر فرهنگ کار به نقش دولت‌ها در بهبود فرهنگ کار اشاره کرد و افزود: وضعیت اقتصاد کلان در کشور نتیجه سیاستگذاری‌های دولتی است و در شرایط تورمی حقوق‌بگیران بزرگترین قربانیان این سیستم هستند. یکی از مهمترین اقدامات دولت بهبود شرایط اقتصادی کشور و کنترل تورم و حفظ ارزش دارایی و پول ملی است. شرایطی که دولت‌ها در سال‌های گذشته در مورد آن موفق نبوده‌اند.

چشم انداز تورمی بودجه سال آینده و افزایش بیشتر نرخ تورم

این اقتصاددان عنوان کرد: چشم‌انداز بودجه سال آینده نشان می‌دهد که نرخ تورم افزایش خواهد داشت و کمتر نخواهد شد. در نتیجه از این منظر هم می‌توانیم بگوییم سیاستگذار به نقش خود عمل نمی‌کند و زمینه‌ساز کنترل تورم نمی‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علامه تاکید کرد: تورم معلول سیاست‌های دولتی است و عملکرد دولت هر سال بدتر از سال‌های قبل شده است و این شرایط موجی از ناامیدی هم در میان بیکاران و هم در شاغلان با سطح دستمزد پائین ایجاد کرده است.

source

توسط chaarcharkh.ir