گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: FATF یک گروه اقدام مالی است که درواقع رصدکننده وضعیت مالی کشورهاست و برای وضعیت مالی هر کشور استانداردها و معیارهایی اعلام میکند. وظیفهای که برای FATF تعریف شد، بررسی روند پولشویی در دنیا بود. علاوه بر این، وظیفه دیگری به عهده این گروه گذاشته شد که باید «بازارهای هدف برای سرمایهگذاری را از نظر وجود امکان تامین مالی تروریسم» بررسی کند. دستورات و توصیههای این گروه در ۴۱ بند خلاصه میشود که از سال ۹۵ تاکنون، ۳۸ بند آن در کشور درحال اجراست.
FATF از دو بخش به نام CFT و پالمرو تشکیل شده است. «کنوانسیون بینالمللی مقابله با تأمین مالی تروریسم» که مخفف آن CFT نام دارد، یک قرارداد بین المللی است. ایران برای این که از لیست سیاه FATF یا همان کارگروه اقدام مالی خارج شود، باید در کنوانسیون CFT عضو شود و به عبارتی دیگر، تصویب این لایحه از جمله شرایط حذف دائم ایران از لیست سیاه FATF است.
پالمرو یا همان «کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی» گامی در جهت مبارزه با جرائم سازمانیافته فراملی و تشخیص کشورهای عضو برای مصادیق آن برای جدی بودن مشکلات ناشی از جرائم فراملی است. کشورهایی که عضو این کنوانسیون میشوند، برای جلوگیری از انجام جرائم مجرمانهای مانند قاچاق انسان به خصوص زنان و کودکان، قاچاق زمینی، دریایی و هوایی مهاجران، ساخت و قاچاق سلاح گرم و اجزای آن تعهد میدهند.
نکتهای که در خصوص عضویت در کنوانسیون پالمرو وجود دارد این است که الزاماتی در مفاد این کنوانسیون وجود دارد که ایران باید براساس آن، در قوانین و مقررات کیفریاش بازنگری کند که همین امر ابزاری برای کشورهای سلطهگر جهت فشار و سلطه بیشتر بر امور داخلی ایران محسوب میشود. بر همین اساس، عضویت در این سازمان با مخالفتهای جدی روبهرو شده است.
عضویت در بندهای باقی مانده FATF و دو قسمت زیرمجموعه آن (CFT و پالمرو) از بیش از یک دهه پیش، رفت و برگشتهایی در مجلس داشته، اما یا رایگیری آن به نتیجه نرسیده یا مسکوت مانده است.
حالا و در جلسه اخیر مسعود پزشکیان، رئیس دولت چهاردهم با رهبر انقلاب، دوباره گریزی به این موضوع زده شده است و رهبر انقلاب با بررسی مجدد آن در مجمع تشخیص مصلحت نظام موافقت کردهاند. البته موافت رهبر انقلاب با بررسی مجدد FATF به معنای تایید و قانونی شدن آن نیست، بلکه باید روند همیشگی خود را طی کند و سپس نتیجه قطعی آن اعلام شود.
source