در گفتوگو با آنا مطرح شد؛
تحلیلگر بازار سرمایه با اشاره به بحران کمبود انرژی برق و گاز صنایع، گفت: امسال با شکلگیری ناترازی انرژی در بخش تولیدکشور، صنایع مختلف با کاهش تولید و افزایش هزینه شدیدی مواجه شدهاند که این موضوع وضعیت شرکت های حاضر در بورس را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، بار دیگر شهرکهای صنعتی و بخش خانگی با بحران کمبود گاز مواجه شدهاند. اما امسال با ورود سرما علاوه بر کمبود گاز، مردم از قطعی برق هم گلایهمندند چراکه دولت برای تامین سوخت نیروگاهها راهکار قطعی برق شهرکهای صنعتی و برق خانگی در پیش گرفته است. در ابتدا انتظار میرفت با قطعی برق، سوخت مورد نیاز نیروگاهها تامین شود و شرایط به حالت قبلی بازگردد؛ اما با عدم تامین سوخت هایی مانند گازوئیل، صاحبان صنایع بیش از گذشته با چالشهایی روبرو شدند.
از سوی دیگر در پی قطع و وصل شدن حاملهای انرژی، زیان و خسارت زیادی به واحدهای تولیدی مستقردر شهرکهای صنعتی وارد شد چرا که با عدم فعالیت این بخشها، تولید کاهش مییابد و زیان مالی گستردهای به بخشهای صنعتی وارد میشود. سالهای زیادی است که مشکل کمبود حاملهای انرژی مهمان خانهها و صنایع کشور است؛ که در حال حاضر این مهمان بر بازارهای مالی از جمله بازار سرمایه به دلیل حضور صنایع در این بازاربا کاهش تولیداتی که ارزش سهام هایشان نزولی میشود، تاثیرگذار خواهدبود.
مصطفی صفاری کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با آنا در رابطه با تاثیر قطعی برق در سهامهای بورسی، گفت: به جرات می توان گفت که تمام صنایع به مصرف برق و گاز وابستگی زیادی دارند حالا محدودیتهای وضع شده برای مصرف انرژی در صنایع به کاهش تولید و میزان فروش و در نهایت سودآوری بنگاههای اقتصادی منجر خواهد شد. از سوی دیگر کاهش میزان گاز با وجود ضرورت افزایش میزان مصرف گازوئیل در صنعت نیروگاهی که وظیفه تامین برق خانوارها و صنایع را بر عهده دارد خود نشان دهنده از وضعیت ناتراز انرژی و بحران آن در سایر صنایع انرژی براست. به واسطه این چالش اعمال محدودیت گاز نیز علاوه بر کمبود و قطع برق، علت اصلی کاهش ظرفیت تولیدی شرکتها بوده است که به موجب آن اثر ناترازی انرژی بر صنایع بورسی به مراتب بیش از سالهای گذشته نمایان شده است.
صفاری گفت: کمبود انرژی برق و گاز با توجه به نوع سوخت مورد استفاده شرکتها و صنایع، باعث مشکلات متعددی در تولید محصولات شده و همچنین فشار زیادی را به صنایع تحمیل کرده است.به کارگیری و مصرف انرژی در صنایع گاها با هم متفاوت است برخی ازصنایع انرژی برق و برخی از گازوئیل جهت تامین سوخت مورد نیازجهت تولید استفاده می کنند که درهر صورت بحران انرژی واحدهای تولیدی- صنعتی رابا چالشهای زیادی مواجه کرده است که از جمله هزینههای تولید گروه سیمان، پتروشیمی، فولادی و صنایع قطعه ساز در شهرکهای صنعتی، با قطعی برق و گاز افزایش یافته است.
۵۰درصد انرژی صرف مصارف خانگی میشود
کارشناس ارشد مسایل اقتصادی اظهار کرد: ایران در زمینه استراتژی انرژی، مصرف محور است بدین معنا که تامین انرژی مصارف خانگی بسیار مهمتر از مصارف شرکتها و صنایع است به همین دلیل در شرایط نبود انرژی، صنایع و تولید کنندگان ضررهای زیادی را متحمل میشوند.
صفاری ادامه داد: استراتژی انرژی کشورهای پیشرفته جهان، تولید محور است چرا که در بحران کمبود انرژی، بیشتر توجهها به تامین انرژی صنایع و تولید کنندگان است که چرخه تولید موقف نشود؛ بنابراین برای حل ناترازی انرژی باید میزان مصارف مسکونی را مدیریت کنند چرا که بیش از ۵۰ درصد از مصرف انرژی در بخش مسکونی اتفاق میافتد.
مصرف مازاد انرژی باعث ناترازی میشود
تحلیلگر بازار سرمایه در رابطه با اینکه ایا انرژی هم مازاد استفاده میشود بیان کرد:مصارف مازاد انرژی به این ناترازیها در بخش انرژی دامن میزند چرا که در محاسبات مصرفی ابلاغ نشده و ناترازی افزایش مییابد. با توجه به شرایط موجود باید رویکردها تغییر کند و تولید محور شود. در تمامی بخشها ناترازی انرژی تاثیر گذاشته است، اما میزان مصرف انرژی در صنایع سیمان، پتروشیمی و فولاد بیشتر از صنایع دیگر است.
امسال با شکلگیری ناترازی انرژی در بخش تولیدکشور، صنایع مختلف با کاهش تولید و افزایش هزینه شدیدی مواجه شدهاند که این موضوع وضعیت شرکت های حاضر در بورس را تحت تاثیر قرار خواهد داد
تاسیس نیروگاه در بخشهای صنعتی
کارشناس ارشد مسایل اقتصادی ادامه داد: در شرایط ناترازی بسیاری از صنایع از جمله فولادیها، قطعه سازان، سیمانیها، برای متوقف نشدن چرخه تولید نیروگاهی تاسیس کرده اند، اما زمانی که این صنایع گاز نداشته باشند به طبع فعالیت نیروگاه نیز متوقف میشود با توجه به اینکه ایران دومین کشور در ذخایر گازی است متاسفانه در توزیع و انتقال گاز دچار مشکل شده است.
وی اظهار کرد: در سال گذشته صنعت پتروشیمی به قیمت دلار ۲۸.۵۰۰ تومان صادرات داشته، اما در حال حاضر با دلاری که در بالاترین رقم کانال ۶۲ هزار تومان قرار گرفته، صادر میکند که در مفهوم، دولت با این کاهش تولید در بخش های بالادستی با افزایش درآمدهای دلاری جبران کسری خود را خواهد داشت؛ اما تکلیف واحدهای صنعتی خُرد و متوسط چیست؟!
سال دیگر ناترازی جبران میشود؟
صفاری با اشاره به حذف ارز نیمایی گفت: بر اساس ادعای دولت، تک نرخی شدن ارز و تعیین نرخ توافقی آن شاید شرایط اقتصاد را به سوی بهتر شدن حرکت دهد که در ادامه و استمرار این روند به نفع صنایع صادرات محور تمام شود.
تحلیل گر بازار سرمایه ادامه داد: به دلیل عدم برنامه ریزی صحیح در سالهای گذشته، امسال صنایع و بازارهای وابسته به تولید و صنعت را با ناترازی عظیمی روبرو کرده است به همین دلیل با توجه به وعدههای دولت نمی توان از رفع این ناترازی ها در سال جاری و حتی برای سال آینده نیز خوشبین بود.
source