در نشست مطبوعاتی اولین عرضه ارز پتروشیمی در بازار ارز تجاری مطرح شد؛

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، صبح امروز نشست مطبوعاتی، اولین عرضه ارز پتروشیمی‌ها در «بازار ارز تجاری» در محل مرکز مبادله ارز و طلای ایران با حضور علی سعیدی، مدیرعامل این مرکز و علی مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن کارفرمایی صنایع پتروشیمی برگزار شد.

 

در ابتدای این نشست علی سعیدی، مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران ضمن ارائه گزارشی درباره اقدامات انجام شده جهت ساماندهی و مدیریت بازار ارز، گفت: به امید خدا به محض اینکه در رابطه با معاملات نقد به یک عمق قابل توجه دست پیدا کنیم به سمت قرارداد‌های سلف ارز و قرارداد‌های فروارد ارزی خواهیم رفت. زیر ساخت این موارد آماده شده است و منتظر اجازه بانک مرکزی برای استفاده از این ابزار‌ها هستیم.

 

ارز خدمات (مسافرتی) هم وارد بازار ارز تجاری می‌شود

وی افزود: به زودی ارز خدمات هم به بازار ارز تجاری منتقل خواهد شد. در حال حاضر ۹۹۴ واردکننده و ۵۸ صادرکننده مجموع فعالان بازار ارز تجاری هستند. به طور روزانه ۴۵ میلیون دلار در بازار ارز تجاری معامله می‌شود البته پیش بینی می‌کنیم امروز این نرخ بیشتر باشد، در رابطه با دیگر صنایع ارز آور هم به مرور زمان در خدمتشان خواهیم بود.

 

سعیدی اظهار داشت: هلدینگ خلیج فارس یکی از بازیگران اصلی تزریق ارز روز گذشته در بازار ارز تجاری بود. مدل فروش ارز در صنعت پتروشیمی، پیچیدگی‌های خاص و جنبه‌های حقوقی زیادی دارد به همین دلیل این موضوع به سرعت قابلیت پیگیری ندارد.

 

وی ادامه داد: همانطور که اشاره کردم عرضه خوبی از طرف شرکت‌های پتروشیمی داشتیم اما تمامی آنها نتوانستند ارز خود را وارد این بازار کنند.

 

مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران افزود: برآورد ما این است که در حال حاضر صادرکننده‌ها و واردکننده‌ها در حال آزمایش و ارزیابی یکدیگر هستند.

 

سعیدی گفت: کاری که مرکز مبادله ارز و طلای ایران انجام می‌دهد صرفا مدیریت اجرای معاملات است و به هیچ وجه در فرآیند بازار دخالت نمی‌کنیم. در روز‌های آینده شرکت‌های پتروشیمی بیشتری به ما اضافه خواهند شد. تعدادی از صنایع ارز آور دیگر هم وارد بازار می‌شوند.

 

صادرکنندگان از شرایط نیما راضی نبودند

دیگر سخنران این نشست خبری یعنی علی مهدوی ابهری، دبیر کل انجمن کارفرمایی صنایع پتروشیمی ضمن تقدیر و تشکر از مسببان ایجاد بازار ارز تجاری، گفت: زمانی که مجبور بودیم ارز خود را در نیما بفروشیم خیلی از صادرکنندگان از شرایط راضی نبودند. حتی مطرح می‌شد که تولیدکنندگان و صادرکنندگان در حال رانت دادن به واردکنندگان هستند.

 

مهدوی ابهری ادامه داد: مشاهده می‌شد که در همان مقطع زمانی قمیت کالا‌های وارداتی با قیمت دلار غیر رسمی تعیین می‌شد پس فلسفه سامانه نیما چه بود؟

 

وی ادامه داد: تاکنون با وجود تمام مشکلاتی که وجود داشت، ۸.۵ میلیارد دلار از طریق پتروشیمی‌ها وارد کشور شده است. در برنامه داریم تا پایان سال ۱۰ میلیارد دلار دیگر نیز وارد کشور کنیم. البته این رقم به غیر از مصرف خود صنعت پتروشیمی است.

 

دبیر کل انجمن کارفرمایی صنایع پتروشیمی، اضافه کرد: در سالجاری صادرات صنعت پتروشیمی صعودی بوده است. از نظر حجم صادارت ۵ درصد افزایش را تجربه کردیم. از نظر میزان ارز ورودی هم ۷ درصد رشد داشتیم.

 

وی اظهار داشت: روز گذشته بانک‌های عامل آمادگی لازم برای میزبانی از پتروشیمی‌ها را نداشتند. به همین دلیل حجم معاملات آنچنان بالا نبود اما رفته رفته شرایط بهتر خواهد شد.

 

مهدوی با اشاره به اینکه دیروز اولین عرضه پتروشیمی‌ها بود عنوان کرد: در روز گذشته معاملات انجام شد و در یک روز ۱۰ میلیون دلار ارز در بازار ارز تجاری فروخته شد. در اینجا با نزدیکترین تقاضا به پیشنهاد ما که به بانک کارگزار می‌دهیم، معامله کلید می‌خورد و هیچکس دیگری را نمی‌بیند.

 

دبیر انجمن پتروشیمی کشور ادامه داد: نتیجه بازار ارز تجاری با نیما چه فرقی می‌کند؟ اینکه عده‌ای ارز خود را علاقه نداشتند در سامانه وارد کنند، اما درحال حاضر به هر قیمتی می‌خواهند در سامانه می‌گذارد، یا خریداری می‌شود یا قیمت آن را کاهش می‌دهند تا به فروش برسد.

 

وی افزود: در سامانه نیما ارز را که عرضه میکردیم قیمت می‌دادیم ولی یک سنت بالاتر یا پایین‌تر نمی‌فروختیم، ولی در این سامانه اگر بالاتر خریدند هم فروخته می‌شود ولی اگر نخریدند قیمت را کاهشی می‌کنیم.

 

مهدوی با بیان اینکه بیشتر از سالی ۱۰ میلیارد دلار به دولت پول خوراک می‌دهیم، گفت: باوجود بازار ارز تجاری تعادل در بازار ایجاد خواهد شد. این بازار دستوری نیست و بحث عرضه و تقاضا در آن مطرح است. این حرکت، حرکت خوبی است، اما باید صبور بود و باید منتظر باقی صادرکننده‌ها هم ماند.

 

دبیر انجمن پتروشیمی کشور با تاکید بر اینکه ارز ترجیحی کالا‌های اساسی سر جای خودش است، گفت: چرا یک وارد کننده موبایل باید ارز تولید کننده را بگیرد و در بازار به هرچه کشش داشت بفروشد؟

 

وی افزود: این سامانه در بازار سرمایه نیز موثر بوده است. با وجود اخبار سیاسی مختلف، بازار سرمایه نقطه ۲ میلیون و ۸۰۰ را رد کرده و امیدواریم این بازار که باید جذب نقدینگی کند و بیاید در تولید رشد کند.

 

مهدوی تاکید کرد: من هیچگاه ندیده بودم بانک مرکزی به ما اعلام کند در طرح‌های ما مشارکت کند، این یعنی بانک مرکزی متوجه شده است نقطه قوت تولید و صادرات است.

source

توسط chaarcharkh.ir