در گفتوگو با آنا تاکید شد؛
نماینده اسبق ایران در اوپک، گفت: هیچ کدام از شرایطی تحریم و سختگیرانه در دولت شهید رئیسی کاهشی و یا لغو نشده بود، اما صادرات نفت ایران سه برابر شد. به نظر میرسد دولت ترامپ توانایی جدیت بیشتر در اعمال تحریم های نفتی علیه ایران را ندارد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، همزمان با آغاز شمارش معکوس اعلام رسمی ریاست جمهوری ترامپ، یکی از مهمترین بنادر چینی از دریافت نفت ایران امتناع کرده و در همین ابتدا ترامپ قصد دارد در دوره جدید خود از ناحیه تحریم ناوگان نفتی ایران به جریان صادرات نفت کشور آسیب بزند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، مقامات مسئول بندر شاندونگ چین، نفتکشهای تحت تحریم آمریکا را از پهلوگیری در این بندر منع کردهاند.گروه بندری شاندونگ در روز دوشنبه ۱۷ دی ماه مدعی شد که بندرها این منطقه را از پهلوگیری، تخلیه یا ارائه خدمات به کشتیهای فهرستشده تحت تحریم ایالات متحده منع میکند. بندرهای مهمی مانند چینگدائو، ریژائو و یانتای در این منطقه قرار دارند که مسیرهای اصلی واردات نفت تحریمی محسوب میشوند.این در حالی است که شرکت «تنکر ترکرز» که وظیفه آن رهیابی محمولههای دریایی است، بتازگی در شبکه ایکس این خبر را عنوان کرد که صادرات نفت ایران پس از اینکه در نیمه نخست دسامبر ۲۰۲۴ روند کُندی داشت به شدت افزایش یافته است.البته پیش تر نیز موسسه رهیابی محمولههای نفتی «کپلر» خبر از صادرات نفت خام ۱/۳۱ میلیون بشکه در روز و میعانات گازی ایران به چین در ماه نوامبررا داده است که این موسسه عنوان کرده که نزدیک به ۹۰ درصد نفت ایران به چین صادر میشود.
از سوی دیگرمسعود پزشکیان نیز در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ که در پاییز به پارلمان تقدیم کرد اینگونه پیشبینی کرده که صادرات روزانه نفت، یک میلیون و ۸۵۰ هزار بشکه نفت باشد. تمام این مباحث نشان از عزم ایران برای حفظ بازار نفت است و تا امروزبا این رویکرد توانسته موانع تحریم را هر چند سخت و زمان بر، یکی پس از دیگرپشت سر بگذارد.
سختگیریهای نفتی آمریکا علیه ایران جدید نیست
محمد علی خطیبی نماینده اسبق ایران در اوپک در گفتوگو با آنا در رابطه با تبعات تشدید تحریمهای نفتی علیه ایران، گفت: با وجود دولت بایدن نه تنها شاهده کمتر شدن تحریمهای اعمال شده بر ایران نبودیم، بلکه سختگیریهای بیشتر اتفاق افتاد، در نتیجه با سیاست دولت جدید امریکا این روند بیش از گذشته اجرایی نخواهد شد.
این کارشناس بازار بین المللی نفت ایران ادامه داد: در رابطه با تحریم ها، سختگیریها بیش از گذشته افزایش داشته که در نتیجه با روی کار آمدن ترامپ احتمال تغییر شرایط نخواهد بود و رویکرد دو حزب جمهوری خواه و دموکرات علیه ایران بر اساس سابقه دیرینه خصومت دولتهای آمریکا با ایران، کاهشی نبوده است.
صادرات نفت در دولت سیزدهم افزایش داشت
خطیبی در رابطه با فروش نفت ایران، اینگونه توضیح داد: اگر صادرات نفت ایران به بالای ۱ میلیون بشکه در روز رسیده است، به دلیل چشم پوشی امریکا نسبت به تحریمها نبوده، بلکه در نتیجه تلاش و برنامه ریزیهای ایران برای فروش نفت در شرایط سخت تحریمها بوده است.
نماینده اسبق ایران در اوپک اظهار داشت: زمانی که شهید رئیسی، دولت سیزدهم را بدست گرفت در آغاز صادرات نفت ایران به کمتر از ۵۰۰ هزار بشکه رسیده بود و پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم صادرات نفت روندی افزایشی یافت به طوری که روزانه بالای ۱ میلیون ۳۰۰ هزار بشکه نفت ایران صادر میشد.
ترامپ تحریمها را افزایش میدهد؟
خطیبی در پاسخ به این سوال که ترامپ تحریمها را افزایش میدهد یا خیر؛ گفت: هیچ کدام از شرایطی تحریمی و سختگیرانه در دولت شهید رئیسی کاهشی و یا لغو نشده بود، اما صادرات نفت ایران سه برابر شد؛ در حال حاضر نیز شرایط فروش و صادرات نفت ایران هیچ تغییری نکرده است وبه نظر میرسد با توجه به سخت گیریهای زیاد دولت ترامپ توانای جدیت بیشتر در اعمال تحریمها را ندارد.
پیشبینی عملکرد دولت چهاردهم در صادرات نفت
کارشناس بازار بین المللی نفت در اشاره به شاخص صادرات نفت ایران، گفت: باید دید که دولت جدید (چهاردهم) در رابطه با افزایش فعالیت در شرایط تحریمی چه اعتقادی خواهد داشت چرا که دولت رئیسی در فضای سخت و محدود تحریمها توانست شاخص صادرات نفت را افزایش دهد.
خطیبی بیان کرد: به نظر میرسد دولت پزشکیان در راستای سیاستهای گذشته قدم برمیدارد و در خصوص برنامه ریزی جهت صادرات نفت و مقابله با تشدید تحریمهای نفتی اهداف کلان و قابل اجرایی خواهد داشت.
نماینده اسبق ایران در اوپک عنوان کرد: اگر معتقد بود که در شرایط سخت تحریمها میتوان در عرصههای مختلف از جمله صادرات نفت به فعالیت خود ادامه داد به طبع آن، راه کارهای درست و اصولی را میتوان مورد بررسی قرار داد و شاخصها را صعودی کرد.
source