مدیرعامل بورس کالا: پلتفرم‌های فروش طلامجوز برای فروش طلای آبشده ندارند ایجاد قرارداد‌های اجاره بین صنف طلا و بورس کالا

مدیر عامل بورس کالای ایران به فعالیت پلتفرم‌های فروش طلا اشاره کرد و گفت:پلتفرم‌های فروش طلا رسما اوراق بهادار را به فروش می‌رسانند و طبق قانون اوراق بهادار، این پلتفرم‌ها باید از شورای عالی بورس مجوز بگیرند و مراجع دیگر اجازه صدور مجوز برای فروش طلای آبشده ندارند، بلکه می‌توانند مصنوعات طلا را به فروش بگذارند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، امروز یکشنبه (۲۱بهمن ماه) سید جواد جهرمی، مدیر عامل بورس کالای ایران در نشست خبری ارائه برنامه هاى توسعه اى بورس کالاى ایران؛ گفت: بورس کالا با تنوع بخشى به کالا‌ها و ابزار‌ها و در نهایت بهبود فر آیند‌ها وضعیت این بازار به سمت توسعه در حرکت است.

مدیر عامل بورس کالای ایران اظهار کرد: بازار مالی و فیزیکی بورس کالا با رشد بسیار خوبی همراه بوده‌اند؛ در ابتدای سال برای این بازار سقف ۲ هزار همتی هدف گذاری شد که این میزان تا ۱۹‌ام بهمن ماه محقق شده است. در بخش بازار مالی نیز رشد بسیار خوبی اتفاق افتاده است و این بخش از ۱۴۲ همت سال گذشته به بیش از ۴۲۰ همت رشد کرده است. همانطور که قبلا هم عنوان شده بود، آینده بورس کالا در رشد بازار‌های مالی نهفته است؛ در همین راستا بورس کالا تا آن جا که ممکن است به پذیرش و عرضه انواع کالا پرداخته و تقریبا در این زمینه به بلوغ خوبی رسیده است.

وی ادامه داد: به جز خودرو و تجهیزات کشاورزی می‌توان گفت که دیگر کالایی باقی نمانده که وارد بورس کالا نشده باشد؛ اما بازار‌های مالی حوزه‌ای است که آینده بورس کالا در آن قرار دارد؛ از کل معاملات بازار سرمایه ۹ درصد آن در سال گذشته و قبل‌تر آن مربوط به بازار‌های مالی بوده است و در سال ۱۴۰۰ حدود ۵ درصد معاملات بورس کالا در این حوزه بوده است، اما تاکنون ۲۱ درصد ارزش معاملات بورس کالا مربوط به بازار‌های مالی بوده و امیدواریم که با توجه به توسعه ابزار‌های جدید سال آینده این مقدار افزایش یابد.

ارزش ۴۲۰ همتی بورس کالا مربوط به معاملات طلا

جهرمی تاکید کرد: حضور وزیر اقتصاد و نوع نگاه ایشان بر بازار‌های مالی فرصت خوبی را برای بورس کالا فراهم آورده است؛ پس می‌توان گفت که رویکرد اصلی بورس کالا در سال آینده توسعه بازار‌های مالی خواهد بود. بخش زیادی از ارزش ۴۲۰ همتی بورس کالا مربوط به معاملات طلا در این بستر است؛ در فروردین ماه ۱۴۰۲ حدود ۶۲ کیلوگرم طلا در بازار سرمایه معامله شده است و در نهایت اسفند ماه ۱۴۰۲ به سطح بیش از ۸۰۰ کیلوگرم در ماه معامله طلا رسیدیم.

وی ادامه داد: در ادامه رکورد فروش یک تن طلا در ماه در مرداد ۱۴۰۳ شکسته شد و در آذر ماه این رقم به ۲ تن رسیده و امیدواریم بتوانیم همین روند را حفظ کنیم. ارزش شمش و سه‌هایی که در بورس کالا به فروش گذاشته شده است به ۱.۹ میلیارد دلار رسیده است و ۴۲۰ همت ارزش کل دارایی‌های طلای بورس کالا است. تاکنون ۱۶ تن شمش طلا در بورس کالا به فروش رفته است و از این میزان ۳۵۹ قطعه شمش طلا تحویل گرفته شده است.

جهرمی تاکید کرد: فروش نقره در بورس کالا نیز با میزان یک تن آغاز شد و هم اکنون بیش از ۹ تن نقره در خزانه بورس کالا قرار گرفته است و امیدواریم بتوان دیگر کالا‌ها را نیز وارد بورس کالا کنیم. برای آینده بورس کالا نیز امیدواریم که بتوانیم با اتکا بر گواهی سپرده فلزات گران بها در زمینه تامین مالی معادن نیز وارد شویم. همچنین در حال رایزنی برای ایجاد ساز و کار استفاده از اوراق خرید بیع هستیم.

وی ادامه داد: راه اندازی و توسعه صندوق‌های چند کالایی نیز از دیگر برنامه‌های آینده بورس کالا است. زیر ساخت‌های معاملات تصویه نیز متحول شده و در حال اجرای آزمایشات بر روی آن‌ها هستیم و می‌توان گفت که با استفاده از ابزار‌ها و زیر ساخت‌های جدید ورود و خروج سرمایه از بازار‌های سرمایه بسیار سهل خواهد شد. همچین راه اندازی معاملات حق امتیاز از درخواست‌های بازار سرمایه بود که خوشبختانه در برنامه بودجه مصوب و ابلاغ شده است. همچنین در حال تصویب و سامان دادن به معاملات حق امتیاز معاملات معادن در همکاری با وزارت صمت و ایمیدرو هستیم.

مدیر عامل بورس کالای ایران به توسعه زیرساخت ورود کدهاى PRX (سبدگردان) به بازار مشتقه اشاره کرد و گفت: توسعه تامین مالى بر پایه انتشار اوراق خرید دین کالایى مورد تاکید است به طوری که ارتقاء زیرساخت معاملات و تسویه قراردادهاى مشتقه و مالى است.

وی با تاکید بر راه اندازى معاملات حق امتیاز، گفت: مجوز واردات خودرو بر اساس قانون بودجه و مجوز معادن است. توسعه دارایی هاى پایه بازارهاى مالى و مشتقه؛ سرب، روى، مس، پلاتین، خودرو و سایر محصولات صنعتى و معدنى از دیگر برنامه‌های توسعه‌ای در این بازار است.

وی به راه اندازى بازار توکن به پشتوانه گواهى سپرده کالایى، اشاره کرد و گفت: امکان تامین مالى تولید کنندگان در بستر بلاکچین فراهم شده است.

جهرمی در ادامه به ارائه سکه‌های گرمی به خریداران در بورس کالا اشاره کرد و گفت: سکه‌های گرمی از ۲و نیم گرم تا ۱۰گرم و حتی انس صادر خواهیم کرد. این شمش‌های گرمی با هولوگرام بورس کالا به متقاضیان تحویل داده می‌شود.

مدیر عامل بورس کالای ایران با تاکید بر ضرورت بازار جهت اجاره طلا، گفت: بر اساس درخواست بورس کالا کمیته فقهی، با توجه به نیاز بازار، درخواست ایجاد قرارداد‌های اجاره بین صنف طلا و بورس کالای ایران به کمیته فقهی ارائه شده که در صورت تایید این قرارداد فی مابین ایجاد می‌شود

تعیین تکلیف پلتفرم‌های فروش طلا

مدیر عامل بورس کالای ایران در ادامه این نشست به فعالیت پلتفرم‌های فروش طلا اشاره کرد و گفت:پلتفرم‌های فروش طلا رسما اوراق بهادار را به فروش می‌رسانند و طبق قانون اوراق بهادار، این پلتفرم‌ها باید از شورای عالی بورس مجوز بگیرند و مراجع دیگر اجازه صدور مجوز برای فروش طلای آبشده ندارند، بلکه می‌توانند مصنوعات طلا را به فروش بگذارند.

source

توسط chaarcharkh.ir