در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

افغانستان چطور به بازار زعفران دنیا راه پیدا کرد؟  کشت پیاز زعفران ایرانی در مزارع افغانستان!

عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران، اظهار کرد: طبق داده‌ها، افغانستان در ۱۰ سال گذشته، ۳ تن تولید زعفران داشته است، این رقم در سال جاری به ۴۰ تن رسیده است که نکته حائز اهمیت این است که امسال افغانستان ۶۰ تا ۷۰ تن به کشور‌های چین، هند، آمریکا و عربستان صادر کرده است.

علی حسینی عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا در رابطه با مشکلات، فرصت‌ها و چالش‌ها در زنجیره تولید تا صادرات محصول زعفران ایرانی، گفت: یکی از محصولات ملی ایران زعفران است که در سال‌های متمادی جایگاه ویژه‌ای در سطح بازارهای جهان کسب کرده است که می‌توان به جرأت اعلام کرد که هیچ کشوری توانایی تولید زعفران، با کیفیت ایرانی را ندارد. البته در سال‌های اخیر زعفران ایرانی به صورت گسترده توسط افغان‌ها به کشور افغانستان منتقل می‌شود که باعث مشکلات عدیده‌ای برای تولید کنندگان و صادرکنندگان کشورمان شده است؛ حالا این سوال مطرح است که افغانستان چطور به بازار زعفران دنیا راه پیدا کرد؟

عضو شورای ملی زعفران، در پاسخ به سوال بالا،گفت: بیشترین تولید زعفران ایران در استان‌های شرقی انجام می‌شود که در سال‌های اخیر پیاز زعفران به صورت گسترده با کامیون‌های چند صد تنی به کشور افغانستان قاچاق می‌شود که این نوع قاچاق در دیده مرزبانی ایران قرار دارد، اما هیچ اقدامی در این راستا انجام نمی‌شود.

حسینی ادامه داد: طبق داده‌ها افغانستان در ۱۰ سال گذشته، ۳ تن تولید زعفران داشته است، این رقم در سال جاری به ۴۰ تن رسیده است که نکته حائز اهمیت این است که امسال افغانستان ۶۰ تا ۷۰ تن به کشور‌های چین، هند، آمریکا و عربستان صادر کرده است.

عدم مغایرت تولید و صادرات زعفران افغانستان

حسینی ادامه داد: تولید و صادرات زعفران افغانستان با یکدیگر مغایرت ندارد که می‌توان نتیجه گرفت که افغانستان برای صادرات بیشتر خود از زعفران ایرانی استفاده کرده و تعرفه‌ای نیز پرداخت نمی‌کنند و پیش بینی می‌شود که در آینده با افزایش کاشت پیاز زعفران ایرانی در مزارع افغانستان دیگر نیازی به خریداری محصول ملی ایرانی و یا قاچاق آن را نخواهند کرد.

عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران در اشاره به نوع قاچاق زعفران گفت: در بیشتر مواقع قاچاق زعفران به صورت فله‌ای انجام می‌شود، اما شیوه‌های متفاوت برای قاچاق نیز وجود دارد که پس از آن زعفران با برند افغانستانی در بازار‌های جهانی به فروش می‌رسد که افتخار و جایگاه زعفران ایرانی را به نام خود مصادره می‌کنند.

زعفران ایرانی در افغانستان

حسینی اظهار کرد: قاچاقچیان، محصول زعفران را از کشاورز خریداری نمی‌کنند چرا که دلالان بازار زعفران گزینه مناسب‌تر و راحت تری برای فروشندگی این محصول هستند و باید به این نکته مهم اشاره کرد که بیشتر قاچاقچیان افغانی این محصول، کارگرانی بودند که بر روی زمین‌های کشت زعفران کار می‌کردند که در حال حاضر تاجر زعفران ایرانی هستند.

وی عنوان کرد: این زنجیره‌ی اتفاقات پس از مدتی باعث می‌شود که بازار جهانی زعفران از دست تاجران ایرانی خارج و تاجر افغان بازار دنیا را بچرخانند همچنین در حال حاضر افغانستان بازار زعفران عربستان، هندوستان و امریکا را از ایران گرفته است.

زعفران ایران به ۴ کشور صادر می‌شود

حسینی با اشاره به صادرات زعفران ایرانی گفت: سالانه حداقل بالغ بر ۲۰۰ تن زعفران به عمارات، اسپانیا، چین و افغانستان صادر می‌شود که پس از صادرات، چهار کشور عنوان شده زعفران ایرانی را مجدد به کشور‌های مختلف صادر میکنند که سبب می‌شود ایران به عنوان کارآفرین کشور‌های دیگر محسوب شود چرا که سالانه به کشور عمارات ۶۰ تن زعفران صادر می‌کند، اما از این ۶۰ تن فقط ۲ تن از زعفران در عمارات مصرفی می‌شود و باقی زعفران را به کشور‌های دیگر صادر می‌کند. در واقع ما با محصول ملی کشورمان برای دیگران بازارسازی می‌کنیم که سود و منفعت این محصول برای ایران نمی‌شود.

عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران ایران تصریح کرد: در چند ماه اخیر تقلب‌های گسترده‌ای در صادرات زعفران اتفاق می‌افتد به طوری که در گمرک کشور ۲۰۰ کیلو زعفران تقلبی ضبط شد، اما مجرم را به کشاورزان و فعالان حوزه زعفران معرفی نکرده‌اند.

حسینی اظهار کرد: در چنین شرایطی بعضی از مردم کشور به قاچاق زعفران سرعت می‌بخشند که شاید در این مسیر درامدی کسب کنند،، اما باید برای توسعه و گسترش بازار‌های هدف فکر اساسی و همچنین در راستای صنعت تبدیلی زعفران اقدامات کاربردی لحاظ شود، در نتیجه باید افتخار محصول ملی زعفران ایرانی را حفظ کنیم.

source

توسط chaarcharkh.ir