به گزارش بازار، هزینه تعمیر و قطعات یدکی خودرو ها همواره یکی از چالش های صاحبان خودرو بوده است و سوال اصلی این است که در سال ۱۴۰۴ شاهد افزایش قیمت قطعات یدکی خودرو خواهیم بود یا خیر؟
به گزارش بازار ، با توجه به شرایط سیاسی و اقتصادی کشور و تحریم ها در چند سال اخیر شاهد نوسانات زیاد بازار قطعات یدکی خودرو بوده ایم و عوامل مختلفی هستند که باعث افزایش این هزینه ها خواهد شد که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:
سن خودرو
بالا رفتن سن خودرو و سایش و فرسودگی قطعات آن ها باعث افزایش مصرف قطعات می شود از طرفی ممکن است تامین برخی قطعات خودرو های قدیمی نیز دشوار باشد. با توجه به اینکه خودروهای فرسوده بسیاری در ایران وجود دارد تقاضا برای لوازم یدکی به شدت بالاست و در صورت کمبود عرضه و یا کاهش تولید شاهد رشد قیمت ها در سال ۱۴۰۴ خواهیم بود.
نوسانات قیمت ارز
بسیاری از قطعات یدکی و مواد اولیه آن ها وارداتی هستند و افزایش قیمت ارز و نوسانات آن مستقیما روی قیمت لوازم یدکی خودرو اثر می گذارد. مخصوصا اگر صاحب خودروهای وارداتی هستید بایستی این نکته را در نظر داشته باشید که اکثر کالاهای مصرفی خودرو شما وارداتی بوده و رابطه مستقیمی با قیمت ارز داخل کشور ما دارند و با بالا رفتن قیمت دلار قطعا با افزایش قیمت روبرو خواهند شد.
عرضه و تقاضا
افزایش سن خودرو و فرسوده شدن خودرو ها و قطعات و تولید خودرو های مختلف با قطعات خاص و همچنین عرضه ناکافی قطعات و در نتیجه عدم تناسب بین عرضه و تقاضا می تواند باعث افزایش قیمت لوازم یدکی شود.
رقابت در بازار
لوازم یدکی بر اساس تعداد و نوع رقبای آن ها در بازار می تواند قیمت های مختلفی داشته باشند.
برند و کیفیت
لوازم یدکی برندهای معتبر و با کیفیت طبیعتا قیمت بالاتری نسبت به برند ها متفرقه دارند.
سیاست و قوانین
ممنوعیت و یا محدودیت در واردات، افزایش تعرفه های گمرک از عواملی هستند که می توانند باعث افزایش قیمت لوازم یدکی خودرو شوند.
افزایش هزینه های تولید
افزایش قیمت انرژی، دستمزدها و.. باعث بالا رفتن هزینه نهایی لوازم یدکی می شود. در نظر داشته باشید که در کشور ما هر ساله با توجه به تعیین دستمزد کارگران در ابتدای سال چیزی حدود ۱۵ الی ۳۰ درصد افزایش قیمت در کالاهای تولید داخل کشور را تجربه میکنیم. این افزایش قیمت فقط مربوط به لوازم یدکی خودرو نیست و در دیگر صنایع نیز وجود دارد.
نوسانات جهانی
افزایش قیمت جهانی نفت و مواد اولیه آن ها و همچنین افزایش هزینه حمل و نقل مستقیما بر روی هزینه لوازم یدکی اثر می گذارد.
تکنولوژی در ساخت
با پیشرفت تکنولوژی و فناوری در تولید خودرو و قطعات آن ها می تواند باعث افزایش قیمت قطعات یدکی نیز بشود. در کشور ما نیز با توجه به اینکه اکثر در تولید از تکنولوژی های قدیمی به دلیل تحریم ها و … استفاده میکنیم اکثر هزینه تمام شده محصول بیشتر بوده و در نهایت باعث میشود هزینه محصول خیلی بیشتر از نمونه های تولید شده مخصوصا نمونه های تولیدی در کشور هایی با تکنولوژی روز مانند چین باشیم.
چالش های خرید لوازم یدکی خودرو در سال ۱۴۰۴
اصالت کالا
یکی از بزرگترین چالش های خرید لوازم یدکی خودرو، قطعات تقلبی و کیفیت پایین آن ها است که می تواند باعث خسارت و هزینه های اضافی تعمیر خودرو و تصادفات شود.
عدم مطابقت کالا با مدل خودرو
نداشتن دانش فنی می تواند باعث خرید لوازم یدکی مغایر با خودرو می شود که این مورد موجب عدم عملکرد صحیح خودرو و یا خرابی آن میشود. همچنین نکته قابل توجه آن است که در برخی از خودرو ها می توانند مدل ها مختلفی از قطعات استفاده شده باشد و قبل از خرید و تعویض آن ها باید مدل مشخص شود.
کمیاب بودن برخی قطعات
در دسترس نبودن برخی از قطعات می تواند باعث تاخیر در تعمیر و افزایش خرابی خودرو و در نتیجه افزایش هزینه تعمیرات شود.
پیش بینی های افزایش قیمت لوازم یدکی خودرو در سال ۱۴۰۴
با توجه به مطالب گفته شده و همچنین رکود شدید و تورم بالای ۴۰ درصد قطعا شاهد افزایش قیمت خواهیم بود. مگر اینکه اصلاحاتی در سیاست های کلان کشوری انجام شده و باعث تسهیل واردات و ورود تجهیزات روز به کشور شود.
افزایش قیمت لوازم یدکی چند درصد خواهد بود؟
طبق گفته برخی از کارشناسان به دلیل کمبود برق و گاز و افزایش قیمت ارز، افزایش قیمت قطعات یدکی حدود ۴۰ الی ۵۰ درصد خواهد بود.
لوازم یدکی خودرو
خودرو از قطعات (لوازم) مختلفی تشکیل شده است که هر کدام وظایف متفاوتی در خودرو دارند. لوازم خودرو معمولا به دسته لوازم مصرفی و لوازم غیر مصرفی دسته بندی می شوند.
لوازم مصرفی خودرو
لوازم مصرفی خودرو میزان کارکرد مشخصی دارند و با گذشت زمان و پیماش مشخصی فرسوده شده و باید به صورت دوره ای تعویض شوند مانند شمع، وایر شمع، روغن موتور، روغن گیربکس، تسمه تایم، تسمه دینام، دیسک و صفحه یا کیت کلاچ، کویل، دیسک چرخ و لنت ترمز، تیغه برف پاک کن، کمک فنر ها، لوازم جلوبندی، فیلتر(فیلترهای هوا، کابین، روغن، بنزین) ، باتری، چراغ ها و ….
زمان تقریبی تعویض لوازم مصرفی خودرو
بهترین زمان تعویض قطعات مصرفی خودرو خود را مطابق توصیه سازنده در دفترچه خودرو انجام دهید اما زمان حدودی آن ها به صورت زیر است:
شمع خودرو: بسته به نوع جنس الکترود شمع می تواند از ۳۰ هزار کیلومتر تا ۱۲۰ هزار کیلومتر باشد
وایر شمع: ۲۰ تا ۳۰ هزار کیلومتر
روغن موتور: بسته به نوع روغن بین ۵ تا ۱۰ هزار کیلومتر
تسمه تایم: ۵ هزار کیلومتر
لنت ترمز: ۷۰ الی ۱۰۰ هزار کیلومتر
روغن گیربکس: ۵۰ تا ۱۰۰ هزار کیلومتر
فیلتر(فیلترهای هوا، کابین، روغن): ۵ هزار کیلومتر
فیلتر بنزین: ۱۰ الی ۲۰ هزار کیلومتر
باتری: ۲ الی ۳ سال
چراغ ها: تا زمانی که نوردهی دارند
لوازم غیر مصرفی
لوازم غیر مصرفی قطعاتی هستند که می توانند به صورت دائمی در خودرو استفاده شوند و به ندرت و در صورت تصادف و خرابی تعویض می شوند مانند موتور ، بدنه و شاسی،گیربکس و …
source