در گفتوگو با آنا مطرح شد

رئیس کسب و کارهای نوین و دانش بنیان اتاق بازرگانی ایران گفت: در زمینه استفاده ازهوش مصنوعی همین الان هم عقب ماندهایم، اما هنوز هم دیر نشده است و میتوانیم با سرمایه گذاری در این مهم خود را به لبه فناوری جهانی برسانیم؛ اما باید توجه داشت که اگر همچنان ، برای سرمایه گذاری در هوش مصنوعی برای تولید تعلل کنیم، هوش مصنوعی نیز به زمره دیگر محصولاتی میپیوندد که مجبور خواهیم بود آن را با هزینههای گزاف وارد کشور کنیم.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ بر اساس اطلاعات منتشر شده به نظر میرسد که ایالات متحده طی سالهای گذشته ۴۷۱ میلیارد دلار برای توسعه هوش مصنوعی سرمایه گذاری کرده است که تنها ۱۰۹ میلیارد دلار آن در سال ۲۰۲۴ بوده است؛ اما در کمال تعجب چین با سرمایه گذاری ۱۱۹ میلیارد دلاری و جمعی دیگر از کشورها نیز با سرمایههای هنگفتی این جریان را تعقیب میکنند. اما حقیقت سرمایه گذاری در هوش مصنوعی چیست و چرا کشور همسایه خلیج فارس وزارت خانه مخصوص هوش مصنوعی ترتیب داده است و بیش از ۴۸ میلیارد دلار برای توسعه این فناوری سرمایه گذاری کرده است؟
سید محسن میرصدری رئیس کسب و کارهای نوین و دانش بنیان اتاق بازرگانی ایران در این خصوص به خبرنگار آنا گفت: باید توجه داشت که هوش مصنوعی مقولهای است که از آن با نام صاحب آینده یاد میشود. امروز دیگر وقتی حرف از هوش مصنوعی میشود، در مورد فیلمهای علمی تخیلی و رباتهای سردرگم صحبت نمیکنیم بلکه هم اکنون نیز هوش مصنوعی در اقتصاد جهانی جا باز کرده است و وظایف متنوعی را در زندگی روزمره افراد پذیرفته است.
وی افزود: هوش مصنوعی هم اکنون از تولید و خدمات تا امنیت و آموزش، در تمامی حوزهها نفوذ کرده است و موضوعی نیست که این ابزار توانایی خود را در هم افزایی در آن نشان نداده باشد. هم مهم باعث شده است که کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا، چین و هندوستان با سرعت بسیار بالایی به توسعه تواناییهای خود در زمینه استفاده از هوش مصنوعی بپردازند و سرمایه گذاریهای بسیار بزرگی در این خصوص انجام دهند.
میرصدری تصریح کرد: نکته مهم برای ایران این است که کشورهای اطراف به شدت و با قدرت در حال ورود به این مبحث هستند. درایت و جسارت کشورهایی مانند عربستان و امارات در ورود به حوزه هوش مصنوعی با سرمایههای چندین میلیارد دلاری و وزارت خانه تخصصی در زمینه هوش مصنوعی این موضوع را برای ما خاطرنشان میکند که با وجود سرمایههای انسانی و دانشگاهی بسیار عالی باید در موضوع سیاست گذاری برای هوش مصنوعی و سرمایه گذاری تجدید نظر کنیم.
وی ادامه داد: هم اکنون در موضوع سرمایه و سیاست گذاری در مرود بهره گیری و توسعه هوش مصنوعی فاصله بسیار زیادی با وضعیت مطلوب داریم، اما خوشبختانه در تیرماه ۱۴۰۳ سند ملی هوش مصنوعی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شد که گامی بسیار ارزشمند است. لازم به ذکر است که در سند ملی هوش مصنوعی با استفاده از مطالعات تطبیقی، رویکرد و برنامههای اساسی کشور در بهره گیری از ظرفیت بزرگ مشخص شده است.
رئیس کسب و کارهای نوین و دانش بنیان اتاق بازرگانی ایران ضمن تاکید برناکافی بودن تدوین یک سند جامع در این مبحث مهم گفت: نباید تنها به تدوین همین سند بسنده کنیم بلکه لازم است سیاست گذاریها و تامین سرمایه برای تحقق اهداف به گونه انجام شود که دستیابی به نقاط مورد نظر در زمینه توسعه و بهره گیری از هوش مصنوعی طی برنامههای زمانی مشخص در دسترس قرار گیرد.
هوش مصنوعی چیه تاثیری بر کسب و کارها دارد
میرصدری با تاکید بر آن که سرمایه گذاری در موضوع هوش مصنوعی حرکتی برای درآمد بیشتر است، اظهار کرد: این تصور که هوش مصنوعی تنها برای شرکتهای بزرگ و فناور با ساختارهای پیچیده مفید است، اصلا درست نیست. در واقع هوش مصنوعی در تمام سطوح اقتصادی وظایفی را میتواند برعهده بگیرد؛ همچنین با در کسب و کارهای سنتی که ارتباط چندانی با فناوری ندارند نیز میتواند در موضوعاتی مانند بهره وری و مدیریت مصرف انرژی مثمر ثمر باشد و حتی کیفیت محصولات را افزایش دهد.
وی افزود: شرکتهای تولیدی، فروشگاههای زنجیرهای، بیمهها و بانکها جملگی ظرفیت بهره گیری از هوش مصنوعی را دارند و میتوانند از این ابزار برای توسعه محصول و افزایش بهره وری استفاده کنند. هوش مصنوعی در شرکتهای نوپا و استارتاپ در واقع مانند یک اهرم عمل میکند و میتوانند وظایفی مانند تحلیل دقیق داده ها، آنالیز رفتار مشتریان و همچنین طراحی مدل کسب و کار موثر باشد.
این فعال صنعتی تاکید کرد: اتوماتیک کردن فرآیندهایی که پیشتر به شیوههای سنتی و دستی انجام میشد از دیگر قابلیتهای هوش مصنوعی است که میتواند تحولی بزرگ در سیستم تولید و خدمات سنتی ایجاد کند. با این اوصاف میتوان گفت که توسعه هوش مصنوعی میتواند فصلی نوین در توسعه کسب و کارها و درآمد آفرینی و رشد تولید باشد و این عین سرمایه گذاری در تولید است.
چگونه هوش مصنوعی را به کمک اقتصاد ایران بیاوریم؟
رئیس کسب و کارهای نوین و دانش بنیان اتاق بازرگانی ایران گفت: همان طور که گفته شد، برای توسعه موثر هوش مصنوعی در کشور و بهره برداری حداکثری از سرمایه گذاری در این محل، سندی جامع و کامل تهیه و تدوین شده است و باید این سند را به عنوان نقشه راه اجرایی کرد. لازم است که مطابق با راهنمایی این سند مشخص شود که متولی توسعه هوش مصنوعی کیست و بازههای زمانی و اجرایی توسعه چگونه است. همچنین لازم است که نقش دولت در این خصوص به وضوح مشخص شود.
وی تاکید کرد: پس از ترسیم نقشه راه بایستی دانشگاه ها، دانش بنیانها و شرکتهای عمومی و خصوصی جملگی در این جریان حضور داشته باشند و از طریق کارگروههای تخصصی به ایفای نقش بپردازند. در گام بعدی زیر ساختهای کشور برای استفاده از تکنولوژیهای نوین باید توسعه پیدا نماید، چرا که بدون زیر ساخت امکانی برای فعالیت مهیا نیست. در واقع به مراکز داده پیشرفته، جی پی یو قدرتمند و اینترنت با سرعت مناسب نیاز داریم تا بتوانیم از سرمایه گذاری در هوش مصنوعی استفاده کافی را ببریم. همچنین برای تغذیه هوش مصنوعی نیاز به دادههای قوی و مستند است، چرا که بدون داده قوی هر چند که الگوریتمهای قوی را توسعه دهیم، اما به پاسخ درست نخواهیم رسید.
شعار هوشمندانه برای توسعه هوش مصنوعی
میرصدری تاکید کرد: رهبر معظم انقلاب در نامگذاری سال ۱۴۰۴ هدفی بسیار مهم و هوشمندانه را برای کشور تعریف کردند و این سال را سرمایه گذاری برای تولید نامیدند. سرمایه گذاری در حقیقت بزرگترین مانع توسعه فناوری هوش مصنوعی در کشور است؛ برای جذب سرمایههای داخلی و خارجی نیاز به محیط امن سرمایه گذاری است.
وی ادامه داد: در همین راستا بایستی قوانین و مقررات سرمایهای به دقت مورد بازبینی قرار گرفته و روشن شود؛ همچنین لازم است که قوانین مالکیت فکری و مشوقهای سرمایه گذاری به دقت تبیین شوند. در همین راستا لازم است که صندوقهای تخصصی تامین سرمایه گذاری در هوش مصنوعی ایجاد شود و همراه دیگر شیوههای تامین مالی بتواند به رشد این صنعت مهم کمک کند.
رئیس کسب و کارهای نوین و دانش بنیان اتاق بازرگانی ایران تاکید کرد: در زمینه استفاده ازهوش مصنوعی همین الان هم عقب ماندهایم، اما هنوز هم دیر نشده است و میتوانیم با سرمایه گذاری در این مهم خود را به لبه فناوری جهانی برسانیم؛ اما باید توجه داشت که اگر همچنان ، برای سرمایه گذاری در هوش مصنوعی برای تولید تعلل کنیم، هوش مصنوعی نیز به زمره دیگر محصولاتی میپیوندد که مجبور خواهیم بود آن را با هزینههای گزاف وارد کشور کنیم.
source