در حالی که رئیس کل بانک مرکزی وعده داده بود که بانک‌های با نرخ کفایت سرمایه منفی در سال ۱۴۰۲ به وضعیت مثبت رسیده‌اند، بررسی‌های جدید نشان می‌دهد که ۶ بانک و موسسه مالی همچنان با کفایت سرمایه منفی مواجه‌اند. بانک‌های آینده، دی و ملل به ترتیب با نرخ‌های منفی ۳۶۰ درصد، ۵۵ درصد و ۱۳ درصد در صدر این فهرست قرار دارند.

گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو – مرضیه کوثری: برای شناسایی بانک‌ها و موسسات ناتراز و متمایز کردن آن‌ها از بانک‌های سالم، روش‌های مختلفی وجود دارد که هرکدام بر اساس معیار‌های خاصی انجام می‌شود. یکی از این روش‌ها نرخ کفایت سرمایه است که به عنوان یکی از مهم‌ترین شاخص‌ها در ارزیابی سلامت مالی بانک‌ها محسوب می‌شود.

 

نرخ کفایت سرمایه، نشان می‌دهد که یک بانک یا مؤسسه مالی درحال حاضر چقدر سرمایه در دسترس دارد تا بتواند در برابر مشکلات مالی مثل قرض‌ها یا زیان‌های ناشی از بحران‌های اقتصادی مقاومت کند.

 

به عنوان مثال اگر هنگامی که بانک به تعدادی از مشتریان خود وام می‌دهد و آن‌ها تسهیلات خود را بازپرداخت نکنند یا به طور کلی بانک با بحران مالی مواجه شود، باید از سرمایه خود استفاده کند تا بتواند همچنان به فعالیت ادامه دهد. نرخ کفایت سرمایه، این میزان سرمایه را نسبت به دارایی‌هایی که بانک در اختیار دارد (مثل وام‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها) اندازه‌گیری می‌کند.

 

طبق استاندارد‌های جهانی این نسبت باید حداقل ۸ درصد باشد تا نشان دهنده وضعیت پایدار بانک یا موسسه باشد. علاوه بر این موضوع، این کار کمک می‌کند تا بانک‌ها همیشه برای حل بحران‌های مالی و جلوگیری از ورشکستگی آماده باشند.

 

بانک آینده، دی و موسسه ملل سردمدار منفی ها!

نسبت کفایت سرمایه در برخی از بانک‌ها و موسسات کشور وضعیت مناسبی را نشان نمی‌دهد. طبق بررسی‌های صورت گرفته از صورت مالی این بانک‌ها در سال ۱۴۰۲، از میان ۲۷ بانک و موسسه اعتباری غیربانکی، ۵ بانک و ۱ موسسه اعتباری دارای نسبت کفایت سرمایه منفی هستند؛ به این معنی که نه تنها حداقل نرخ مورد نیاز برای پوشش ریسک‌های خود را ندارند بلکه کیلومتر‌ها با جبران زیان‌های مالی فاصله دارند. در واقع این وضعیت نشان‌دهنده این است که بانک به قدری زیان‌ده شده است که حتی اگر تمام دارایی‌های ریسکی خود را به فروش برساند، باز هم به اندازه کافی سرمایه برای پوشش تمام ریسک‌ها و بدهی‌ها نخواهد داشت.

 

بر اساس بررسی های انجام شده، بانک آینده با نرخ کفایت سرمایه منفی ۳۶۰ درصد، بانک دی با منفی ۵۵ درصد، موسسه ملل با منفی ۱۳ درصد، بانک شهر با منفی ۶ درصد، بانک ملی با منفی ۵ درصد و بانک پارسیان با منفی ۳ درصد سردمدار کفایت سرمایه منفی در بین شبکه بانکی هستند. بررسی صورت مالی این بانک‌ها نشان می‌دهد که در طی چند سال نه تنها وضعیت برخی از این بانک‌ها و موسسات رو به بهبودی نرفته است بلکه روز به روز درحال منفی‌تر شدن هستند.

 

به عنوان مثال بانک‌های آینده و دی و موسسه ملل نمونه بارزی هستند که با گذشت چند سال و باوجود برنامه‌های اصلاحی بانک مرکزی، از چاله به چاه افتادند و شرایط آن‌ها برای سپرده‌گذاران و سهام‌داران سختتر شده است.

 

برنامه‌های اصلاحی بانک مرکزی؛ اصلاحات یا وعده‌های بی‌نتیجه؟

رئیس کل بانک مرکزی سال گذشته اعلام کرد بانک‌هایی که کفایت سرمایه منفی داشتند در سال ۱۴۰۲ به نرخ مثبت دست پیدا کردند؛ درحالی که بررسی صورت مالی شبکه بانکی حاکی از این بود که ۶ بانک و موسسه دارای نرخ کفایت سرمایه منفی بودند.

 

طبق اطلاعیه اخیر بانک مرکزی، برنامه اصلاحی برای بانک‌های ناتراز به آنها داده خواهد شد تا روند بهبود را در پیش بگیرند. پیش از این نیز بانک مرکزی برنامه‌های اصلاحی خود را اعلام کرده بود، اما با این وجود، نتیجه این برنامه‌ها در روند اصلاح بانک‌ها و موسسات دیده نمی‌شود.

 

در صورت تداوم این روند و عدم اصلاحات اساسی، می‌توان پیش‌بینی کرد که مشکلات مالی این بانک‌ها نه تنها بر اعتبارشان بین مردم تأثیر منفی می‌گذارد بلکه می‌تواند به بحران‌های گسترده‌تر در بخش مالی و اقتصادی کشور منجر شود.

source

توسط chaarcharkh.ir