
کارشناس اقتصاد به تعطیلی واحدهای پژوهشی در دوران بحران اشاره کرد و گفت: در جنگ اخیر رژیم علیه ایران بلافاصله پیامهایی مبنی بر تعطیلی مراکز فکری و پژوهشی صادر شد. در حالی که در کشورهای دیگر اندیشکدهها فعال بودند و با مردم سخن گفتند، در ایران، حتی یک اندیشکده هم به صورت عمومی وارد گفتوگو نشد. در بحرانها باید بیشترین توجه به مراکز دانایی باشد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، در نشست خبری دومین دوره جایزه عالی نسب، اعضای هیات امنای مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد با انتقاد از فقدان رویکرد نظری و بینرشتهای در سیاستگذاریهای اقتصادی کشور تأکید کردند که توسعه اقتصادی بدون چارچوب مفهومی روشن و پشتوانههای نظری، به تصمیمگیریهای روزمره، مقطعی و مبتنی بر آزمونوخطا منتهی میشود؛ وضعیتی که به گفته آنان، ریشه بسیاری از ناکامیهای اقتصادی سالهای اخیر است.
این نشست با حضورمسئولان مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد و جمعی از استادان و علاقهمندان به حوزه توسعه برگزار شد. در ابتدا، محمدی، عضو هیات امنای مؤسسه، ضمن تشکر از حاضران گفت: یکی از مهمترین این مسائل در حال حاضر غربت اندیشه توسعه در ایران است که اساس توسعه بر دروغنگری استوار است و لازمه آن داشتن چشمانداز دقیق و هماهنگ برای اقدامات امروز است.
وی افزود: در نظام تصمیمگیری رانتی، منافع کوتاهمدت بر منافع بلندمدت ترجیح داده میشود و این باعث شده که توسعه در کشور، دچار سکوت و غفلت سنگینی شود. توسعه یک ضرورت انکارناپذیر برای کشور است. اگر بخواهیم عزت، استدلال و حداقلی از رفاه برای مردم داشته باشیم، نمیتوانیم توسعه را امری انتخابی تلقی کنیم، گزینه مقابل توسعه، فقر، فلاکت و وابستگی به قدرتهای بزرگ است. اندیشه توسعه نیازمند عناصر فکری پشتیبان است.
محمدی به تعطیلی واحدهای پژوهشی در دوران بحران اشاره کرد و گفت: در جنگ ۱۲ روزه بلافاصله پیامهایی مبنی بر تعطیلی مراکز فکری و پژوهشی صادر شد در حالی که در کشورهای دیگر اندیشکدهها فعال بودند و با مردم سخن گفتند. اما در ایران، حتی یک اندیشکده هم به صورت عمومی وارد گفتوگو نشد. در بحرانها باید بیشترین توجه به مراکز دانایی باشد.
کمبود نگاه کلان در اقتصاد ایران است
در ادامه این نشست سیدمحمدرضا بهشتی، رئیس هیات امنای مؤسسه مطالعات دین و اقتصاد، گفت: آنچه در اقتصاد ایران با آن روبهرو هستیم، کمبود نگاه کلان است که متأسفانه اکثر کسانی که در این حوزه فعالیت میکنند، آشنایی محدودی با اقتصاد خرد دارند.
وی افزود: در سطح مدیریت کشور این کمبود کلان، باعث شده که راهحلها و سیاستها بیشتر بر پایه تجربههای فردی و خرد بنا شوند در حالی که مسائل توسعه نیازمند نگاه بینرشتهای و کلنگر است. ما در کشور با مسائل بیشماری روبهرو هستیم و ضعف در صورتبندی صحیح مسئله توسعه باعث شده است که بسیاری از توصیهها و جهتگیریها دچار کاستیهای نظری و عملی شوند.
وی افزود: مؤسسه دین و اقتصاد در سالهای اخیر توانسته است نگاه توسعهمحور را تقویت کرده و همراهانی از رشتههای مختلف جذب کند. توسعه امروزه دیگر منحصر به اقتصاد نیست بلکه ابعادی گسترده در حوزههای فرهنگی، اجتماعی، قضایی و زیستانسانی یافته است و نمیتوان بدون درنظر گرفتن این پیوستارها به توسعه اقتصادی دست یافت.
بهشتی اظهار کرد:درک متقابل رشتهها از افق یکدیگر، میتواند راهگشای اندیشههای تازه و الهامبخش برای پژوهشگران باشد به همین دلیل حتی رسالههایی از حوزههای حقوق، فرهنگ، فلسفه و علوم سیاسی نیز در دایره ارزیابی این جایزه قرار گرفتهاند.
وی با اشاره به نقش انتقادی مؤسسه دین و اقتصاد در فضای اندیشهای کشور بیان کرد: نقد در سنت فکری شهید بهشتی و نه تخریب بلکه عامل اعتلای فکری تلقی میشود بنابراین پژوهشهایی که با رویکرد انتقادی علمی نگاشته شده باشند مورد استقبال داوران قرار خواهند گرفت.
source