گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو- حنانه فقیه منزه: افزایش بیسابقه دما در تابستان سال جاری مصرف برق را به طرز قابل توجهی افزایش داده به طوری که این میزان از مصرف از پیشبینیهای صورت گرفته در وزارت نیرو نیز پیشی گرفته است. براساس گفتههای مسئولین وزارت نیرو سه سناریو برای افزایش مصرف برق در تابستان در نظر گرفته شده بود؛ در سناریو اول رشد ۳ درصدی، سناریو دوم رشد ۴.۵ درصدی و سناریو سوم نیز رشد ۶ درصدی و تقاضای ۷۷ هزار مگاواتی را پیشبینی کرده بودند، اما با افزایش دما رشد مصرف ۸ درصد افزایش یافته که معادل تقاضای ۷۹ هزار مگاواتی در روزهای گرم سال است.
سال گذشته چندین بار رکورد مصرف شکسته شد که بیشترین مقدار آن ۷۳ هزار و ۴۶۷ مگاوات بود. اما امسال رشد مصرف سرعت بالایی داشته و رکورد آن تاکنون با ۷۹ هزار و ۱۶۹ مگاوات شکسته شده است. این در حالی است که میزان تولید واقعی ۶۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات بوده و مصرف ۷۹ هزار مگاوات نشان دهنده ناترازی ۱۷ هزار مگاواتی در روزهای پیک مصرف است.
براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس با کاهش روند توسعه نیروگاهها در کشور در دهه ۹۰ و از سال ۱۳۹۳ حداکثر تقاضای برق مورد نیاز با قدرت تأمین شده اختلاف پیدا کرد که باعث ایجاد ناترازی برق شده است. طبق آمارها ناترازی برق هر سال افزایش مییاید، سال ۱۴۰۲ اختلاف تولید و مصرف ۱۲ هزار مگاوات بود که امسال با رشد ۴۰ درصدی به ۱۷ هزار مگاوات رسیده است.
صنعتی که باعث زیان خود میشود
بخش صنعت یکی از بزرگترین مصرف کنندگان برق در کشور است که در تابستان و با افزایش مصرف برق در قسمت خانگی دچار مشکلاتی مانند کاهش انرژی دریافتی میشود. طبق گزارش موسسه سولوشن انرژی، در سه سال اخیر تامین برق صنایع در فصول گرم سال کاهش یافته است. از سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ در دوره گرم سال بهطور میانگین ۱۱ درصد تقاضای برق صنایع در فصول گرم سال تامین نشده، اما این میزان در سه سال اخیر به ۳۸ درصد رسیده است. این در حالی است که عدمالنفع کشور از اعمال محدودیت در تامین برق مشترکان صنعتی در ماههای گرم سال ۱۴۰۲ حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است.
در سال ۱۴۰۰ دولت صنایع انرژیبر کشور را ملزم به ساخت واحدهای نیروگاهی کرد و با تصویب قانون مانع زدایی از صنعت برق توسط مجلس شورای اسلامی این روند تسهیل یافت. براساس قانون مانعزدایی از صنعت برق، صنایع انرژیبر موظف هستند که تا۱۰ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی با بازدهی حداقل ۵۵ درصد و هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر تا پایان سال ۱۴۰۴ از محل منابع داخلی صنایع مذکور احداث کنند. در صورت عدم احداث، تأمین برق این صنایع در شرایط کمبود برق، در اولویت طرحهای مدیریت مصرف برق وزارت نیرو قرار نمیگیرد.
با وجود تاکید وزارت نیرو مبنی بر کاهش تامین برق صنایع و ضررهای ناشی از کمبود برق، اما تا امروز تنها پنج واحد نیروگاهی که شامل دو واحد در سمنان، دو واحد فولاد مبارکه و یک واحد آلمینیوم المهدی در هرمزگان به بهرهبرداری رسیده است.
source