در گفت‌وگو با آنا مطرح شد؛

گذر از ارقام سنتی با اصلاح تولیدات باغی  سه برابر شدن محصول بادام با مقاوم سازی در تنش‌های محیطی

عضو پژوهشکده میوه‌های سردسیری موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور گفت: موفق به تولید ارقامی از درخت بادام شده ایم که به سرما مقاوم است و تا ۳ برابر بیشتر از ارقام سنتی باردهی دارد.

علی ایمانی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، گفت: با تحقیقات ۳۰ ساله در زمینه درخت و محصول بادام درختی موفق به کسب دستاورد‌های مهمی در مقاوم سازی این نوع محصول در مقابل تنش‌های محیطی به خصوص سرما شده ایم. 

عضو پژوهشکده میوه‌های سردسیری موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور ادامه داد: در موضوح اصلاح ارقام بادام برای مقاومت در برابر سرما، همانطور که می‌دانیم بادام گونه‌ای محسوب می‌شود که نسبت به دیگر گیاهان گل‌ده، دوره گل دهی خود را زودتر آغاز می‌کند و به سرمای دیر راس بهاره به شدت حساس‌تر است. به همین جهت با برنامه ریزی در جهت اصلاح ارقام انجام شد موفق به دستیابی به گونه‌ای از بادام شده ایم که نسبت به رقم‌های سنتی حدودا یک ماه دیرتر به دوره گل دهی می‌رسد.

حل یک مشکل بزرگ در باروری درخت بادام

ایمانی تصریح کرد: یکی از رفتار‌های بخصوص درخت بادام در موضوع گرده افشانی و باروری است؛ بطوری‌که این گیاه در حالت فردی توانایی گرده افشانی ندارد، بلکه باید سه رقم یا بیشتر در یک محیط کاشت شود تا عمل گرده افشانی به درستی انجام شده و باروری گیاه اتفاق افتد. در همین راستا اصلاحات در بادام برای کاشت بادام به صورت تک رقمی انجام شد. 

عضو پژوهشکده میوه‌های سردسیری موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور ادامه داد: با موفقیت آمیز بودن اصلاحات انجام شده در ارقام جدید بادام امکان کشت تک رقمی بادام در محیط یک باغ وجود دارد و این موضوع امکان اقتصادی و نگهداری مناسبی را برای باغ داران ایجاد می‌نماید. همچنین در رقم‌های هیبرید جدید نیز اصلاحاتی انجام شده است تا مشکل گرده افشانی این گیاه رفع شود. 

معرفی سه رقم جدید بادام در سال جاری

ارقام باغی

این متخصص در حوزه کشاورزی و گیاهان تاکید کرد: در سال جاری سه رقم جدید از بادام نیز معرفی خواهد شد که تمامی اصلاحات مذکور با بالاترین کیفیت در آن‌ها صورت گرفته است. شایان ذکر است که بادام در ارقام سنتی صرفا در محیط‌های خاصی و شرایط آب و هوایی به خصوصی قابل کشت بود؛ اما برای آن که گستره کشت بادام در کشور افزایش یابد، ۱۰ استان بادام خیز مورد مطالعه قرار گرفت. 

وی ادامه داد: در این مطالعات ۵ ساله، حدود ۶۰ رقم امید بخش برای کشت در تمامی شرایط آب و هوایی در حال توسعه و تحقیق است. این ۶۰ رقم در حال طی مراحل پایانی و سازگاری خود در این ۱۰ استان هستند و امیدواریم که این طرح با مشارکت بهره برداران منجر به افزایش سطح زیر کشت این محصول پر خاصیت و مقوی از منظر غذایی و همچنین پر سود از منظر اقتصادی شود. 

عملکرد ۳ برابری ارقام اصلاح شده بادام 

ایمانی اظهار کرد: در موضوع اصلاح ارقام بادام تنها موضوع زمان گل دهی و گرده افشانی مد نظر نبوده است؛ بلکه با تحقیقات چندین ساله و مقایسه بازدهی ارقام جدید با ارقام سنتی به عنوان شاهد، باردهی ۲ الی ۳ برابری ارقام جدید تایید شده است. شایان ذکر است که در ایالات متحده هم اکنون از ارقامی استفاده می‌شود که عملکرد آن‌ها ۴ تن بار در هر هکتار است؛ در حالی که متوسط عملکرد کشت بادام در ایران حدود ۱ الی ۲ تن در هر هکتار است و از این جهت تقویت گونه‌ها سنتی برای افزایش صرفه اقتصادی ضروری است. 

اهمیت کشت و ارتقا صنعت فراوری بادام 

این متخصص صنعت کشاورزی گفت: با توجه به ان که بادام محصولی است که مقاوم به خشکی بوده و اصطلاحا کم آب بر است و با توجه به بحران تغییرات آب و هوایی که موجب خشکسالی گسترده شده است، به نظر می‌رسد که کشت بادام به عنوان محصولی که ارزش تغذیه‌ای بسیار بالایی داشته و همچنین محصولات فرآوری شده آن بازار گسترده‌ای دارد، حائز اهمیت بالایی است. 

عضو پژوهشکده میوه‌های سردسیری موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور ادامه داد: بادام با سهولت برداشت، نگهداری و حمل و نقل و همچنین اهمیت استفاده محصولات فرآوری شده بادام در صنایع آرایشی و بهداشتی و تاثیر آن بر درمان بیماری‌هایی مانند سرطان و دیابت کشت گسترده این محصول صرفه اقتصادی و تجاری خوبی را برای کشور و کشاورزان به همراه داشته باشد.

source

توسط chaarcharkh.ir