طبق آخرین گزارش ماهانه دبیرخانه اوپک، «بررسی نوساتهای قیمت انواع نفت خام طی یک ماه اخیر»، همچنین در نظر گرفتن آخرین پیشبینیها درباره «وضع عرضه و تقاضای نفت» و «روند اقتصاد جهانی» حاکی از آن است که بازار نفت در ادامه سال ۲۰۲۵، مسیر پرچالشی پیش رو خواهد داشت.
به گزارش تجارت نیوز، بر اساس تازهترین گزارش ماهانه دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، میانگین ارزش سبد مرجع اوپک (OPEC Reference Basket) در ماه مارس با کاهش ۳.۷ درصدی نسبت به ماه قبل (معادل ۲ دلار و ۸۱ سنت)، به ۷۴ دلار برای هر بشکه رسید. همچنین قیمت قرارداد تحویل نزدیکترین ماه نفت برنت در بورس بینالمللی لندن (ICE Brent) با افت ۴.۶ درصدی (معادل ۳ دلار و ۴۸ سنت)، بهطور متوسط ۷۱ دلار و ۴۷ سنت برای هر بشکه ثبت شد.
همچنین قرارداد تحویل نزدیکترین ماه نفت وست تگزاس در بورس کالای نیویورک (NYMEX WTI) با کاهش ۴.۶ درصدی (۳ دلار و ۲۷ سنت)، بهطور متوسط به ۶۷ دلار و ۹۴ سنت در ازای هر بشکه رسید. تحویل نزدیکترین ماه نفت معاملات آتی نفت عمان در بورس کالای خلیج فارس (GME) نیز با کاهش۶.۲ درصدی (۴ دلار و ۷۸ سنت)، بهطور متوسط به ۷۲ دلار و ۵۰ سنت در هر بشکه رسید.
به این ترتیب فاصله قیمتی تحویل نزدیکترین ماه برنت و نفت شاخص آمریکا با کاهش ۲۱ سنتی نسبت به ماه قبل، بهطور متوسط به ۳ دلار و ۵۱ سنت در هر بشکه رسیده است. بدین ترتیب منحنی آتی قیمتهای برنت و نفت شاخص آمریکا در ماه مارس تقویت شد و فاصلههای زمانی ماه نزدیک به سمت «بکواردیشن» (وضعیتی که در آن، قیمت نقد بیشتر از قیمت آتی کالا است) قویتری حرکت کردند.
تعرفهها، اقتصاد جهانی را شوکه کرد
اقتصاد جهانی در آغاز سال ۲۰۲۵ روند رشد باثباتی را نشان داد، اما بهدلیل تحولات اخیر مربوط به تعرفهها از سوی ترامپ، مسیر کوتاهمدت آن با عدمقطعیت بیشتری مواجه شده است. در نتیجه پیشبینی رشد اقتصادی جهانی اندکی کاهش یافته و برای سال ۲۰۲۵ به ۳ درصد و برای سال ۲۰۲۶ به ۳.۱ درصد رسیده است.
پیشبینی رشد اقتصادی ایالات متحده برای سال ۲۰۲۵ به ۲.۱ درصد و برای ۲۰۲۶ به ۲.۲ درصد کاهش یافته است، همچنین پیشبینی رشد اقتصادی ژاپن برای سال ۲۰۲۵ کمی کاهش یافته و به یک درصد و برای ۲۰۲۶ به ۰.۹ درصد رسیده است. پیشبینی رشد اقتصادی منطقه یورو نیز برای سال ۲۰۲۵ بهطور جزئی کاهش یافته و به ۰.۸ درصد رسیده، اما برای ۲۰۲۶ همچنان ۱.۱ درصد باقی مانده است.
نکته مهم آن است که پیشبینی رشد اقتصادی چین بهعنوان بزرگترین واردکننده نفت جهان نیز برای سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ بهترتیب اندکی کاهش یافته و به ۴.۶ درصد و ۴.۵ درصد رسیده است، موضعی که فشار مضاعفی را بر تقاضای نفت خام در بازارهای جهانی تحمیل میکند. پیشبینی رشد اقتصادی هند نیز برای سال ۲۰۲۵ بهطور جزئی کاهش یافته و به ۶.۳ درصد رسیده، اما برای ۲۰۲۶ همچنان ۶.۵ درصد باقی مانده است.
تقاضای جهانی نفت در سال ۲۰۲۵ چقدر افزایش مییابد؟
مجموع این موارد سبب شده پیشبینی رشد تقاضای جهانی نفت برای سال ۲۰۲۵ با کاهش همراه شود. این تعدیل جزئی عمدتاً بهدلیل دادههای دریافتی از سه ماهه اول ۲۰۲۵ و اثرات احتمالی تعرفههای اعلامشده آمریکا بر تقاضای نفت است. اعضای سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) انتظار دارند تقاضا برای نفت به مقدار ۴۰ هزار بشکه در روز رشد کند، در حالی که در کشورهای غیر عضو این سازمان پیشبینی میشود تقاضا برای نفت در سال ۲۰۲۵ حدود ۱.۲۵ میلیون بشکه در روز افزایش یابد.
همچنین پیشبینی رشد تقاضای جهانی نفت برای سال ۲۰۲۶ نیز اندکی کاهش یافته و حدود ۱.۳ میلیون بشکه در روز تخمین زده شده است. انتظار میرود تقاضای روزانه نفت در سال ۲۰۲۶ در کشورهای عضو OECD حدود ۱۰۰ هزار بشکه و در کشورهای غیر عضو، حدود ۱.۲ میلیون بشکه افزایش یابد.
وضع عرضه نفت در سال ۲۰۲۵ چگونه خواهد بود؟
پیشبینی میشود عرضه مایعات نفتی از سوی کشورهای خارج از توافقنامه همکاری (Declaration of Cooperation) اوپکپلاس در سال ۲۰۲۵ حدود ۹۰۰ هزار بشکه در روز نسبت به سال قبل افزایش یابد. محرکهای اصلی این رشد شامل ایالات متحده، کانادا، برزیل و آرژانتین هستند. در همین حال پیشبینی میشود عرضه مایعات گازی طبیعی (NGL) و مایعات غیرمرسوم از سوی کشورهای عضو توافق همکاری در سال ۲۰۲۵ حدود ۱۰۰ هزار بشکه در روز افزایش یابد و بهطور متوسط به ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار بشکه در روز برسد، همچنین در سال ۲۰۲۶ نیز با افزایش مشابهی به میانگین ۸.۵ میلیون بشکه در روز برسد.
بر اساس گزارش منابع ثانویه، تولید نفت خام کشورهای عضو توافق همکاری در ماه مارس نسبت به ماه قبل ۳۷ هزار بشکه در روز کاهش یافته و بهطور متوسط به حدود ۴۱ میلیون و ۲ هزار بشکه در روز رسیده است.
منبع: ایلنا
source