در گفت وگو با آنا مطرح شد

تعطیلی کارخانه‌های سیمان به دلیل قطع برق! کاهش تولید به ۱۰ درصد می رسد+نامه

کارشناس صنعت سیمان تاکید کرد: باید بپذیریم که تعطیلی سه ماهه باعث کاهش تولید سیمان خواهد شد؛ حتی این خاموشی‌ها در سال گذشته به طور میانگین ۵ درصد از میزان تولید صنایع مختلف در کشور را کاهش داد و در سال جاری این کاهش تولید شاید حتی با ۱۰ درصد نیز برسد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا؛ به تازگی خبر رسیده است که به دلیل مدیریت منابع برقی صنایع کشور به مدت ۱۵ روز تعطیل خواهند شد و این تعطیلی شامل صنعت سیمان نیز خواهد بود؛ صنعتی که وظیفه تولید کالایی مهم برای ادامه پروژه های عمرانی و بخش مسکن را بر عهده دارد. اما آیا بار دیگر با این تعطیلی ها قیمت سیمان سر به فلک خواهد زد؟

دراین رابطه علی محمد بُد کارشناس صنعت سیمان به خبرنگارآنا گفت: مشکل برق صنعتی از چند سال برق آغاز شده است و طی این سال‌ها نیز با وجود سرمایه گذاری و افزایش ۳ درصدی تولید برق بیش از ۶ درصد به تقاضای برق افزوده شده است. سال ۱۴۰۲ صنعت سیمان یک ماه به دلیل ناترازی انرژی و قطعی برق متوقف شد و سال ۱۴۰۳ خاموشی‌های صنعت سیمان به دو ماه رسید؛ با این شرایط بدیهی است که پیش بینی می‌کنیم در سال جاری صنعت سیمان به مدت حدودا سه ماه به دلیل ناترازی انرژی متوقف شود.

سرمایه گذاری در تولید انرژی الکتریکی صرفه اقتصادی ندارد

این کارشناس ادامه داد: ۳ درصد کسری در تولید برق هر سال به صورت جمع شونده اضافه شده است و در سال جاری به بیش از ۹ درصد خواهد رسید در این شرایط قیمت گذاری دستوری برای برق نیز شرایط را حاکم کرده که سرمایه گذاری در تولید انرژی الکتریکی صرفه اقتصادی ندارد. لازم به ذکر است که مصرف ۶۰ هزار مگاواتی برق در کشور در زمان پیک مصرف به ۹۰ هزار مگاوات می‌رسد و در این شرایط ۳۰ هزار مگاوات کسری در تولید برق داریم.

وی افزود: برای مقابله با ناترازی دو راه وجود دارد؛ اول آن که صنایع را برای کاهش مصرف در زمان پیک تقاضا تعطیل کنیم و دیگر آن که به بخش مسکونی نیز خاموشی دهیم. در سال جاری متاسفانه خشک سالی موجب شده است که تولید برق از نیروگاه‌های برق آبی نیز کاهش یابد و به همین جهت خاموشی‌ها زودتر آغاز شده و پیش بینی می‌شود که شرایط در ناترازی شدید‌تر باشد.

تاثیر خاموشی‌ها بر صنعت سیمان

این کارشناس صنعت سیمان تاکید کرد: باید بپذیریم که تعطیلی سه ماهه باعث کاهش تولید سیمان خواهد شد؛ حتی این خاموشی‌ها در سال گذشته به طور میانگین ۵ درصد از میزان تولید صنایع مختلف در کشور را کاهش داد و در سال جاری این کاهش تولید شاید حتی با ۱۰ درصد نیز برسد. نکته دیگر این است که به دلیل نرخ بالای سود بانکی و هزینه‌های تامین سرمایه که به ۴۰ درصد نیز می‌رسد، ساخت مسکن دیگر چندان رونق ندارد و نزولی است.

وی ادامه داد: شرایط در پروژه‌های مسکن به گونه‌ای است که برای صرفه اقتصادی ساخت باید سود ۱۰۰ درصدی برای سازنده از ساخت مسکن حاصل شود؛ در غیر این صورت انجام پروژه سود ندارد. همین شرایط سبب شده است که بیشتر پروژه‌های نیمه کار به فعالیت ادامه دهند و شروع به ساخت بسیار محدود شود. در این شرایط بدیهی است که تقاضا برای سیمان به مانند سال گذشته که منفی بود، همچنان رو به کاهش باشد. در این شرایط قیمت را می‌توان از تلاقی نمودار کاهشی عرضه و تقاضا یافت، اما تصور می‌شود که کاهش عرضه با کاهش تقاضا جبران می‌شود و افزایش قیمت چندانی را شاهد نباشیم.

علی محمد بُد ادامه داد: برخی افزایش قیمت‌های شدید که در بازار سیمان با آن مواجه می‌شویم جنبه روانی در اثر کاهش عرضه و تعطیلات دارد و فاقد پشتوانه اقتصادی است چرا که زمانی که عرضه کالایی متوقف می‌شود مردم و فعالان و حتی سوداگران اقدام به خرید بیش از نیاز با نیت‌های سودجویانه یا محتاطانه می‌کنند، اما باید توجه داشت که تعدیل قیمت سیمان با توجه به افزایش هزینه‌های تولید بدیهی است و تاکنون نیز قیمت سیمان روند غیر معقولی نداشته است.

راه حل مشکلات چیست؟

بُد تصریح کرد: بایستی که قیمت برق منطقی و واقعی شود تا سرمایه گذاری برای تولید برق توجیه اقتصادی داشته باشد. اگر نرخ برق منطقی باشد حتی خود صنعت سیمان نیز با حرارت کوره‌های خود که گاز می‌سوزانند می‌تواند برق تولید کند. تولید برق از چنین منابعی در تمام جهان مرسوم است، اما در ایران به دلیل غیر منطقی بودن قیمت برق کاری که در ۸۰ درصد کارخانه‌های سیمان دنیا انجام می‌شود در ایران انجام نشده است.

وی در پایان تاکید کرد: باید با زنجیره عدم توازن در کشور که از اولین نمود آن تورم است مقابله کرد و با رفع علت‌های این زنجیره به مرور همه چیز به جای خود بازمی گردد.

صنعت سیمان 

 

صنعت سیمان

 

صنعت سیمان

 

صنعت سیمان

 

 

 

source

توسط chaarcharkh.ir