رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ گوشتی و ماهی گفت: عامل اصلی گرانی مرغ عدم عرضه با نرخ مصوب در کشتارگاه است و اصناف شاغل در زمینه پخش گوشت مرغ و ماهی گاهی حتی نمی توانند به سود مصوب خود نیز دست یابند.
به گزارش خبرگزاری آنا؛ بررسیهای میدانی از بازار مرغ و گوشت نمایانگر عبور قیمت هر کیلوگرم گوشت مرغ گرم از مرز ۱۵۰ هزار تومان حکایت دارد در حالی که قطعات مرغ کامل نیز با قیمتهایی بسیار بالاتر عرضه میشود.
به عنوان مثال قیمت ران مرغ در حدود ۱۹۲ هزار تومان، قیمت ساق مرغ ۲۶۴ هزار تومان و سینه مرغ به ۲۶۱ هزار تومان در برخی فروشگاهها رسیده است.
با توجه به آن که عمده پروتئین مصرفی خانوار از طریق گوشت مرغ تامین میشود، هرگونه عدول از قیمتهای تعیین شده میتواند در شرایط فعلی کشور منجر به آسیب امنیت غذایی دهکهای پایین درآمدی شود. از این رو پیگیری دلایل افزایش قیمت مرغ گرم و کنترل آن اهمیت به سزایی دارد. پیشتر تولید کنندگان مرغ دلایل افزایش قیمت عدم تخصیص به موقع نهادههای مورد نیاز طیور و افزایش قیمت آنها در بازار را به عنوان عاملی برای افزایش قیمت عنوان کرده بودند؛ هم اکنون نیز عبور از قیمت مصوب نشانگر ادامه مشکلات در زنجیره تولید تا عرضه مرغ گرم در بازار است.
در همین راستا مهدی یوسفخانی، رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ گوشتی و ماهی، در توضیح دلایل افزایش قیمت مرغ در بازار به خبرنگار اقتصادی آنا گفت: ریشه اصلی گرانی، بالا بودن نرخ مرغ زنده در مرغداریهاست.
وی افزود: مرغداریها مرغ زنده را با قیمت مصوب ارائه نمیکنند. وقتی نرخ مصوب ۸۷ هزار تومان است، اما مرغدار با این قیمت عرضه نمیکند، طبیعی است که مرغ کشتار شده نیز با نرخ بالاتری وارد بازار میشود و در نهایت قیمت برای مصرفکننده افزایش پیدا میکند.
یوسفخانی تأکید کرد: مبدا قیمتگذاری مرغ، مرغداری است و زمانی که مرغ زنده با نرخ بیش از مقدار مصوب به کشتارگاه فروخته میشود، کشتارگاه نیز مجبور است مرغ را با قیمت بالاتری عرضه کند.
وی افزود: کشتارگاه از قیمتی که مرغ زنده را میخرد، نهایتاً یک تا دو درصد سود میگیرد و سپس مرغ را توزیع میکند، اما وقتی مبنای خرید بالاست، قیمت نهایی مرغ برای مصرفکننده هم از نرخ مصوب فراتر میرود. به همین دلیل امروز قیمت مرغ برای مصرفکننده بالاتر از ۱۳۵ هزار و ۷۰۰ تومان رسیده است.
یوسف خانی در پاسخ به این سؤال که واحدهای صنفی مرغفروش چه میزان سود روی قیمت خرید از کشتارگاه اعمال میکنند، گفت: به دلیل رقابت شدید میان واحدهای صنفی، بعضاً حتی امکان اعمال سود کامل وجود ندارد. اما سقف سود در واحدهای فروش حداکثر ۸ درصد است. در بسیاری مواقع به دلیل رقابت، فروشندگان مجبور میشوند سود کمتری دریافت کنند تا بتوانند از نظر میزان فروش در بازار بمانند.
مرغ به اندازه کافی وجود دارد و هیچ محدودیتی در عرضه مرغ نیست
رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ و ماهی درباره میزان عرضه مرغ در سطح شهر توضیح داد: در برخی نقاط، مرغ با نرخ مصوب مرغداران عرضه میشود، اما بخش عمده تولید مرغداران خارج از نرخ مصوب است. اگرچه بیان این موضوع ممکن است باعث ناراحتی مرغداران شود، اما واقعیت بازار همین است. عرضه مرغ با نرخ مصوب محدود است و بخش زیادی از مرغ با قیمتهای بالاتر از مصوبه وارد بازار میشود.
وی گفت: وقتی کشتارگاه نتواند مرغ را با نرخ مصوب از مرغدار بخرد، طبیعتاً امکان عرضه مرغ به واحدهای فروش با نرخ مصوب هم وجود نخواهد داشت و لازم به تاکید است که هیچ محدودیتی در عرضه مرغ وجود ندارد و مردم و واحد های صنفی به هر میزان تقاضا می توانند گوشت مرغ گرم تهیه کنند اما گاهی مرغ از کشتارگاه با نرخی بالاتر از نرخ مصوب عرضه می شود.
source