سال گذشته جنرال موتورز برنامه کنار گذاشتن سیستم عامل های ماشین مبتی بر اپل و اندروید از ماشین های الکتریکی آینده خود را معرفی کرد. کارایی بهتر این نرمافزار، خریداران را وادار خواهد کرد سیستم عامل های خودرویی مبتنی بر موبایل یعنی Apple CarPlay و Android Auto را که مردم مدت هاست استفاده میکنند و دوست دارند، کنار بگذارند.
این خبر به هنگام انتشار تنش ها و سوال هایی را در میان رسانه ها و مردم ایجاد کرد. در ابتدا مردم با منتشر کردن نظرات غالبا خشمگین خود در پلتفرم های مختلف فضای مجازی مثل توییتر اعلام کردند که رزرو های خرید خود برای مدل های جدید این کمپانی را لغو خواهند کرد.
فحاشی و اغراق به جایی رسید که یکی از کامنت های قابل انتشار اینچنین بود: “اگر شما کارپلی من را میخواهید باید آن را از جسد من جدا کنید”.
البته که این مسخره بازی های کودکانه قبل از آمدن نرمافزار جدید جنرال موتور فقط به اینجا ختم نشد.
جنرال موتورز اعلام کرد در مدل های برقی آینده به هیچ عنوان خبری از نرمافزار های اپل و اندروید نخواهد بود. برای شروع، مدل هایی مثل شورولت بلیزر برقی از این سیستم عامل ها استفاده نخواهند کرد. اما مدل های سوختی فعلا دچار تغییر آنچنانی نمیشوند.
این طغیان تا حد زیادی منطقی به نظر میرسد. مردم مدت هاست از ورژن ساده شده سیستم عامل های آشنای تلفن های همراه در ماشین های خود نیز استفاده میکنند. موارد استفاده های زیادی مثل رهیاب ماهوارهای، موسیقی، رادیو و پادکست و موارد دیگر قسمت جدا نشدنی از وسیله نقلیهای است که مردم پول زیادی بابت آن پرداخت میکنند و مسلما یک تغییر ناگهانی توسط یکی از بزرگترین خودروسازان جهان که مشتریان زیادی دارد بسیاری را نگران خواهد کرد. مخصوصا این سوال پیش میآید که یک کمپانی خودروساز سنتی چطور میتواند با دو کمپانی بزرگ نرمافزار جهان رقابت کند و محصولی بهتر و فراگیر تر از آنها تولید کند.
جنرال موتورز در پاسخ به این سوالات نکات قابل توجهی را مطرح کرد. طبق گفته جنرال موتورز نرمافزار آنها برای ماشین های فروخته شده در مناطق مختلف ویژگی های سازگارتری خواهد داشت. همچنین این کمپانی گفته: چرا مردم از کارپلی های اندروید و اپل استفاده میکنند؟ دلیل این نیست که این سیستم عامل ها بهتر از سیستم عامل مزخرف کمپانی ماشین سازی هستند؟ اگر سیستم عامل ماشین بهتر از محصولات مبتنی بر اپل و اندروید باشد باز هم مردم ناراضی خواهند بود؟ آیا سیستم عامل کمپانی خودروساز که برای ماشین های خودش طراحی شده نمیتواند بهتر و ساده تر عمل کند؟
باید گفت که جنرال موتورز روی جواب این سوالات قمار بزرگی میکند.
ماشین های برقی فعلی جنرال موتورز مثل Chevy Blazer EV و Equinox EV که به تازگی وارد بازار شدهاند اولین مدل های بدون کارپلی هستند.
مدل Lyric و Hummer EV در مدل های فعلی کارپلی دارند ولی نسل های بعدی آنها بدون شک با سیستمعامل خود کمپانی فروخته میشوند.
یکی از خبرنگاران حوزه خودرو و تکنولوژی که با این سیستم کار کرده چنین میگوید:
“من در یک هفتهای که در مدل Lyriq رانندگی کردم دائما هردو سیستم کارپلی و سیستم عامل جنرال موتورز را همزمان امتحان کردم که ببینم واقعا با نرمافزار جدید این کمپانی اذیت میشوم یا نه، باید بگویم به هیچ وجه. باعث تعجب من بود که نرم افزار شرکت GM بسیار روان بود و محیط کاربری مشابه و آشنایی داشت. نرم افزار هایی مثل Google Maps و Spotify واقعا عالی عمل کردند. تعجب نمیکنم اگر مردم با تجربه نرمافزار فوقالعاده کادیلاک، کارپلی های اندروید و اپل را کاملا فراموش کنند. مخصوصا وقتی که نرمافزار هر ماشین برای خودش طراحی شده و در صفحه نمایش بهترین مکان را برای گزینه های مختلف را دارد، به شکلی که کمترین فضا در نمایشگر بی استفاده است. نقطه قوت بزرگ این طراحی قسمت نقشه های رهیاب گوگل است که در صفحه نمایش بزرگ نمایش داده میشود و جایگیری گزینه ها بینقص است. همچنین نقشه لحظهای جاده در سمت راننده قرار میگیرد تا سرنشین بتواند به راحتی در گوشه نمایشگر نزدیک خود به تنظیمات موسیقی دسترسی داشته باشد. صدالبته نرمافزار دقت بسیار بالایی در محاسبه میزان شارژ باتری ماشین و مسافتی که میشود با آن طی کرد را دارد تا بتواند نزدیکترین ایستگاه شارژ را به راننده نشان دهد. این ویژگی یک نقطه برتری بزرگ است.”
طبق گفته این خبرنگار، مسلما چالش هایی مقابل جنرال موتورز قرار دارد اما در مسیر درستی قرار دارند.
source